Farský (STAN): Vláda opět ukázala, že opoziční návrh neprojde, ačkoli je lepší i jednodušší

30.01.2020 10:46

Poslanecká sněmovna včera schválila vládní návrh novely trestního zákona, která má zabránit situacím, kdy trestankyně využívají těhotenství jako propustku na svobodu.

Farský (STAN): Vláda opět ukázala, že opoziční návrh neprojde, ačkoli je lepší i jednodušší
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Poslanec Jan Farský (STAN) předložil novelu trestního zákona již v létě. Avšak dodnes nebyla projednána, ačkoli na rozdíl od vládního návrhu neobsahuje chyby a nedostatky. „Vládní koalice opět dala najevo, že opoziční návrh nemůže za žádnou cenu projít. Upřednostnila touhu po zásluhách, namísto našeho jednoduchého a kvalitního řešení, a to i přesto, že návrh hnutí STAN prošel vládou, na rozdíl od novely Ministerstva spravedlnosti, bez připomínek.

Návrh na předcházení situacím, kdy vražedkyně využijí těhotenství jako propustku na svobodu jsme předložili již v létě minulého roku. Jednalo se o jednoduchou změnu, která by soudům umožnila zvážit závažnost trestného činu, než trestankyni pustí na svobodu. Vládní koalice však neumožnila rychlé projednání našeho návrhu, a nakonec předložila a dnes schválila novelu Ministerstva spravedlnosti, která však obsahuje řadu nedostatků.

Na jedné straně jsem rád, že se konečně pohnuly ledy a bude možné těmto situacím předcházet. Nicméně způsob, jakým vláda přistupuje k opozici, která chce být konstruktivní ve věcech, vedoucích ku prospěchu občanů České republiky, považuji za nevhodný.

Návrh z dílny hnutí STAN však ponecháváme stále v systému Poslanecké sněmovny. Pokud vládní návrh narazí v odborné diskuzi na půdě Senátu, doufám, že se vládní koalice zamyslí, zda nezvolit opoziční řešení, které je jednoduché a bez zbytečných legislativních nedostatků.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.