Farský (TOP 09): Povinné očkování dětí - výhody, nevýhody a alternativní cesty

24.10.2014 14:55

Povinné očkování dětí je téma zralé na seriózní diskuzi. Občanský sektor ji veřejně započal před několika měsíci.

Farský (TOP 09): Povinné očkování dětí - výhody, nevýhody a alternativní cesty
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Z tohoto i mnoha dalších důvodů jsem ve spolupráci s dalšími poslanci poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové (Mgr. Nina Nováková, PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.) tuto debatu přinesl i do sektoru státního. Na půdě Poslanecké sněmovny jsme zorganizovali seminář pod názvem "Povinné očkování dětí: výhody, nevýhody a alternativní cesty".

Obával jsem se rozvířených emocí i vyhraněných pozic. Došlo na obojí.

Po čtyřhodinové debatě jsem ale nakonec došel k několika závěrům. Žádná ze stran nerozumí a nemohou rozumět postojům té druhé, a tak je celková debata zredukována na emočně laděná hesla. Zastánci povinného očkování odpůrce označují za antivakcinisty (což je pojem, jenž evokuje naprostý nesouhlas s očkováním – toto ale není pravda, odpůrci se zasazují o státem doporučená očkování s možností individuálního plánu) a odpůrci povinného očkování zase zpochybňují motivaci lékařů k očkování a žádají tvrdá fakta a statistiky týkající se očkování (která, dle mých informací, nejsou pro Českou republiku dostupná).

Naráží zde tedy nejen dva názory, ale taktéž dvě pojetí občanství jako takového. Stát nařizuje a občan musí nařízení bez otázek plnit. Zároveň si ale stát vyhrazuje právo za vakcíny, jejichž aplikaci sám nařídil, neručit. Veškerá zodpovědnost takto dopadá na pediatry, kteří pouze provádějí státní direktivu.

V případě očkování dětí musí stát za přikázané očkovací vakcíny ručit a odborná lékařská obec by měla doložit bezpečnost a přínosnost té či oné vakcíny. U povinného očkování to platí dvojnásob. V případě dobrovolného očkování (které je běžné na Západ od České republiky – ano, zde je pořád ještě spuštěna Železná opona) se odpovědnost posune na rodiče, ti budou na lékařích přirozeně vyžadovat více informací, lékaři budou donuceni více komunikovat a indivizualizovat očkovací plán. A to je podle mého názoru správná cesta.

I touto změnu přístupu se můžeme posunout od státu, který nás vodí za ruku, ke státu tvořených odpovědnými jedinci.

Další informace o semináři jsou k dispozici zde: http://www.janfarsky.cz/temata/65/ a zde: http://zpravy.idnes.cz/snemovna-seminar-ockovani-dct-/domaci.aspx?c=A141020_165841_domaci_hv

reklama

autor: TOP 09

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.