Ferjenčík (Piráti): Opět navrhujeme zvýšení slevy na poplatníka

02.09.2020 7:33

Piráti včera vložili do legislativního systému sérii pozměňovacích návrhů k daňovým zákonům vlády. Pirátské návrhy příští středu projedná Rozpočtový výbor. Účelem navržených změn je zejména snížení zdanění práce a úprava majetkových daní jako je daň z nemovitosti.

Ferjenčík (Piráti): Opět navrhujeme zvýšení slevy na poplatníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

„Ke zvýšení slevy nedošlo od roku 2008 i přes neustálý růst inflace v posledních deseti letech. Aktuální míra inflace okolo 3 % je přitom nejvyšší v EU. Průběžně tak dochází ke zvyšování zdanění práce, které je také zároveň jedno z nejvyšších v Evropě. Současný systém potřebuje změnu a jednou z možností je navázání daňové slevy na poplatníka na růst mezd v celé ekonomice,“ komentoval návrhy Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Rozpočtového výboru.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

„V návrhu počítáme se zvýšením slevy na 27, 30 nebo 33 tisíc Kč ročně. Alternativním návrhem je pak opustit pevně stanovené číslo a nahradit jej navázáním slevy na poplatníka na průměrnou mzdu. Navázání slevy na poplatníka na vývoj mezd by zajistilo zachování stabilního daňového zatížení práce, v důsledku současného systému naopak zdanění průměrné mzdy neustále roste. Potenciální příjem do veřejných rozpočtů se skrývá v úpravě daně z nemovitých věcí, která je extrémně nízká a kvůli zákonným koeficientům ji obce nechtějí zvyšovat. Náš návrh počítá s koeficientem v rozmezí 1,0-5,0 s přesností na jedno desetinné číslo, který umožní mírnější nárůst, právě o jedno desetinné číslo, oproti současným koeficientům 1-5 v celých číslech, kde první zvýšení znamená nárůst daně o 100 %,“ sdělil podrobnosti Ferjenčík.

Zvýšení slevy na poplatníka navrhují Piráti opakovaně, učinili tak v novele navržené v dubnu 2019, která počítala se zvýšením částky ze současných 24 800 na 30 tisíc korun. Poslanec Tomáš Martínek pak na schůzi Sněmovny v dubnu 2020 navrhnul doprovodně usnesení k vládnímu tisku o kompenzačních bonusech, ve kterém navrhnul zvýšení daňové slevy na poplatníka na 33 tisíc Kč. Ani jeden z pirátských návrhů však neprošel.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…