Fiala (SPD): Rusové v Sýrii bojují s Islámským státem již dávno

05.09.2015 9:17

Pan ministr Stropnický si ověřuje ruský zásah v Sýrii. Nebudeme ho rušit a řekneme si něco o ruské vojenském angažování v této zemi. Rusové jsou v Sýrii dávno.

Fiala (SPD): Rusové v Sýrii bojují s Islámským státem již dávno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Radim Fiala (SPD) na besedě s občany v obci Vyšní Lhoty

V přístavu Latakia mají opravárenskou základnu pro své lodě s malou jednotkou ochrany. Do přístavu pravidelně míří výsadkové lodě ruské flotily a vykládají zde zbraně a munici pro vládní jednotky. Bez této masivní pomoci by dávno islamisté ovládli celou Sýrii. Ruské námořnictvo ve spolupráci s čínským trvale operuje ve Středomoří a v roce 2013 obě země zablokovaly vojenský útok USA na Sýrii a eskortovaly ze Sýrie chemické zbraně k likvidaci.

Rusové udržují v Sýrii vojenské poradce a zřejmě zde neoficiálně provádí radioelektronický průzkum oblasti Středního východu. V poslední době došlo k určitým signálům, že by se mohli více angažovat. Možná jde o reakci na rozhodnutí USA útočit na vládní syrská vojska, pokud budou ostřelovat syrské povstalce z těch skupin, které Spojené státy dnes podporují. V Bosporu jsou vidět vojenským materiálem přecpané ruské výsadkové lodě. Izraelská média tvrdí, že v Sýrii začalo operovat několik stíhaček Mig 31 a především se změnil charakter operací syrské armády.

V posledních týdnech čelila ofenzívě islamistů a ustoupila z některých oblastí. Nyní se její jednotky zkoncentrovaly k útoku a především letectvo zasazuje islamistům tvrdé údery. Rusové v Sýrii jednají společně s Iránem, iránské jednotky pod hlavičkou Hizballáhu bojují na straně vládních syrských jednotek. Bez Rusů, Číny a Iránu by dávno Islámský stát ovládl celou Sýrii i Irák. V zájmu naší země by proto bylo poslat co největší materiální i humanitární pomoc syrské vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…