Fiala (Úsvit): Chceme osvobodit stavební pozemky od DPH

22.03.2014 16:12

V listopadu minulého roku se nová Poslanecká sněmovna dopustila jednoho ze svých prvních selhání. Na poslední chvíli, bez období pro adaptaci trhu a bez hospodářské koncepce byl schválen návrh na zavedení DPH z prodeje stavebních pozemků.

Fiala (Úsvit): Chceme osvobodit stavební pozemky od DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala

Došlo k rapidnímu skoku zdanění a to z 0% rovnou na 21, což sice povzbudilo trh s nemovitostmi, kdy se lidé na konci minulého roku do poslední chvíle pokoušeli využít staré, dobré a rozumné legislativní úprav.

Nově je pozemek od daně z přidané hodnoty osvobozen až po uplynutí 5 let od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo ode dne, kdy bylo započato první užívání stavby, a to k tomu dni, který nastal dříve. Cena pozemku pod bytem tvoří 15 až 30 procent ceny stavby. Hlavním důsledek změny tedy je a bude růst cen nových staveb. Jen u nejmenších bytů to může znamenat zdražení řádově o desítky tisíc korun. U staveb větších se projeví zdražení v řádech statisíců. Výše popsané změny mají značně negativní dopad na trh s novými stavbami a zcela jistě i na developerský a stavební sektor jako celek. Negativní je rovněž načasování změny a velmi krátká adaptační lhůta, kdy změny účinné od ledna 2014 byly schvalovány na konci roku 2013.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se počet dokončených bytů v lednu 2014 meziročně snížil o 23,7 % a činil 1 762 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 15,6 %. V bytových domech klesl dokonce o 51,8 %. V lednu tohoto roku se objevily i pozitivní tendence, ale to hlavně proto, že příroda darovala našemu hospodářství mírnou zimu. Přijměme tedy dar přírody s vděkem a udělejme pro klíčový sektor našeho hospodářství něco i my sami.

Jako poslanci Hnutí Úsvit jsme byli v listopadu minulého roku postavení před hotovou věc, buď jsme měli přijmout zákonná opatření senátu jako celek a tedy i včetně oné zásadní chyby, nebo jsme mohli hlasovat pro ohrožení stability celého českého právního řádu. Dnes však máme reálnou možnost napravit chybnou právní normu, na kterou jsme od samého počátku upozorňovali.

Dle našeho hlubokého přesvědčení české hospodářství již neunese další zvyšování daní. Stát by si měl uvědomit, že chce-li větší kus koláče, musí nejprve nechat lidí, aby si upekli větší koláč. Nelze neustále brát nové a nové peníze z ekonomiky a látat s jejich pomoci díry ve státním rozpočtu. Máme-li zde dnes schodkový rozpočet, je tomu tak v první řadě proto, že politici a úřednici nedokázali efektivně hospodařit s penězi, které doposud od občanů vybrali. Řešením této situace jsou systémové změny směrem k účelovému vynaložení každé koruny ze státní kasy, nikoliv nové a nové zvyšování daní na úkor běžných občanů naší země a lití vybraných prostředků do státní pokladny, která má na svém dně zcela evidentní díry.

Jsme proto, aby se v prostorách Poslanecké sněmovny bral ohled na potřeby obyčejných lidi a abychom ze sebe jako legislativci netropili nadlidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…