Fiala (Úsvit): Debalcovo – a co dál?

21.02.2015 15:49

Bitva o město Debalcevo plní první stránky světových tiskových agentur. Druhé kolo občanské války na Ukrajině skončilo vítězstvím povstalců.

Fiala (Úsvit): Debalcovo – a co dál?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Pro Kyjevskou vládu to je potupná porážka a její důsledky budou zásadní. Vládní síly věděly, že povstalci musí zaútočit právě zde a povstalci dobře věděli, že vládní síly to ví. Tři měsíce byl výběžek kolem města Debalceva opevňován. 11 tisíc nejlepších mužů vládních jednotek se zde zakopalo a čekalo na útok povstalců. Plán vládních sil byl jednoduchý: ostřelováním měst donutit povstalce k útoku na výběžek. Vyčerpat je obraným bojem na připravených pozicích a pak přejít do protiútoku.

Bestiální ostřelování měst skutečně postavilo povstalce před těžkou volbu: bylo zapotřebí zaútočit na výběžek a to za situace, kdy nemají početní převahu. Ještě 11.2 si nechtěli vládní síly ani prezident Porošenko připustit možnost porážky. Povstalci ale zvítězili. Z vojenského hlediska zvládli téměř nesplnitelný úkol a rozdrtili nejlepší část vládních sil v bitvě, na počátku které byly všechny okolnosti proti nim.

Ještě v létě neexistovala jednotná povstalecká armáda. Na její organizaci měli povstalci tři měsíce a udělali víc, než Ukrajinská armáda za 20 let. Ten z „opolčenců“, kdo chtěl pokračovat v povstalecké anarchii, byl bez milosti zlikvidován. Horníci, zemědělci, úředníci a dezertéři z ukrajinské armády byli pozoruhodným způsobem stmeleni do nových ozbrojených sil povstalců. Kostru této armády tvoří velkoruští dobrovolníci (či žoldnéři), bývalí příslušníci speciálních sil Ukrajiny a kozáci. Celkem na celé frontě v zimním tažení stojí 35 000 povstalců a 70 000 mužů vládních sil. Složitost bojů a nasazení povstalců dokazuje i fakt zranění zvoleného předáka Doněcké lidové republiky Zacharčenka. Byl zraněn v pouličním boji v Debalcevu, uprostřed svých vojáků a s puškou v ruce. Je to pro nás jako scénka z dějepisu. Nejvyšší představitel země se účastní boje bok po boku se svými s vojáky a to se zbraní v ruce.

Rozhodujícím faktorem tohoto válečného úspěchu proto podle mě byla obrovská vůle povstalců zvítězit. Je to těžké vítězství, ale o to je pro ně cennější. Povstalci a jejich republiky se stali reálnou vojenskou silou a je nutné to de facto přiznat. Nemůže na tom nic změnit ani prohlášení šokovaného prezidenta Ukrajiny, že se vlastně vše dělo podle plánu. Tomu se směje i tisk v USA. Prezident Porošenko má dnes jen dvě možnost. První: jednání s povstalci z pozice rovný s rovným. Může se pokusit dohodnout s povstalci na společném státě, anebo na civilizovaném rozchodu. Druhou variantou je hloupě pokračovat ve válce. Problém je, že není jisté, kdo bude dělat v Kyjevě po takové válce přehlídku vítězství. Jestli to bude pan Porošenko, nebo pan Zacharčenko.

Promiňte, prezident Porošenko má vlastně ještě třetí možnost. Udělat z občanské války na Ukrajině začátek velkého světového konfliktu. Bojím se třetí varianty, modlím se za tu první a předpokládám  tu druhou, neboť bez druhé nelze začít variantu třetí. Válka bude pokračovat. Na Ukrajině probíhají  nové vlny mobilizace. Vládní síly tvoří ukrajinská armáda, 17 nacistických praporů (s vlastním štábem) a žoldnéřské armády jednotlivých oligarchů (převážně Chorvaté  Gruzínci, Poláci, Litevci, Lotyši). Povstalci také mobilizují a jejich řady  nadšeně rostou. Jejich vojenská kořist u Debalceva převyšuje ztráty techniky, které v bojích utrpěli. Podle odhadů může na jaře stát proti sobě 75 000 povstalců a 100 000 vládních ozbrojenců. Scéna k dalšímu krveprolití je bohužel připravena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…