Fialová (ANO): Pro lidi, kteří pracují v odboru, nebudete dobrý ministr

01.03.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 1. března 2024 k vodnímu zákonu

Fialová (ANO): Pro lidi, kteří pracují v odboru, nebudete dobrý ministr
Foto: ANO 2011
Popisek: Eva Fialová

Děkuji za slovo. Já jsem původně myslela, že nebudu vystupovat, ale vzhledem k tomu, že jsem včera objevila v systému nahraný pozměňující návrh pana Šimka a dalších, přímo 4026, který tady byl zmíněn, že se k němu vedla odborná a velice bouřlivá diskuse na výboru životního prostředí, tak mi to nedalo a stejně jsem se přihlásila, protože tento postup se mi moc nelíbí. My jsme se bavili, týká se to samozřejmě § 38a o kontinuálním sledování znečištění odpadních vod, takový můj evergreen.

My jsme měli hodně vzrušenou debatu s panem ministrem na výboru životního prostředí na odborné bázi s tím, že já nebudu zabíhat tady do nějakých invektiv, které tam probíhaly. To si odpustím, ale přesto mi nedá drobný komentář k tomuto pozměňujícímu návrhu, který se tu znovu objevil, přidat sama.

Pan Šimek hovořil tady o tom, že se jedná o lehkou úpravu. No, lehká úprava, to bych hodně, hodně polemizovala, protože se to dotkne několika zařízení, nejenom samotné energetiky, ale veškerého průmyslu, zemědělství a tak dále. Kdo zná zákon o integrované prevenci, tak se může podívat na veškerý seznam všech zařízení, které jsou na stránkách Ministerstva životního prostředí. Netýká se to jenom chemie, energetiky, rafinérií, meteorologie, zemědělství, odpadové hospodářství a tak dále. Je tam x kategorií, pod které jsou tato zvláštní integrovaná povolení vydávány. Tak to má dopad na všech...

A myslela jsem si, že po výboru životního prostředí tato diskuse - zvítězil zdravý rozum a ulehčení práce všech, odpadá administrativa a tak dále a některé věci jsme si tam vyjasnili, ale evidentně tomu tak není a tímto komplexním pozměňovacím návrhem se znovu vracíme zpátky k nesystémové, z mého pohledu, nesystémové výjimce pouze pro energetiku.

Takže pro ty, abych tady předešla nějakým spekulacím a dalším případným osobním narážkám, já sama jsem v chemii pracovala. Pracovala jsem jako odpadový hospodář a jsem na to hrdá a prošla jsem si procesem integrovaného povolení. Takže abych vám hned vybrala, případně, kdyby tam byly další útoky. Takže samotná povolení integrovaného procesu jsou velice ta zařízení hlídaná, je to složková nějaká činnost, kde se hledá, kde se kontrolují jak samotné nakládání s chemickými látkami, samotné odběry do procesu, kolik se jich spotřebovává a za jakých podmínek jsou skladovány, jak musí být těsné vany, jaký musí být skrápění, kdyby došlo k dalšímu úniku a tak dále... jak se nakládá případně se vzniklými odpady z tohoto provozu, a jak se nakládá třeba s únikem emisí do ovzduší a tak dále.

Je to složková činnost, takže pro ty, co nepochopili debatu na výboru životního prostředí, tak si dovolím citovat ze stránek Ministerstva životního prostředí, které samo uvádí, o čem je integrované povolení, takzvané IPPC - což znamená integrovaná prevence a omezování znečištění, je pokročilým způsobem regulace vybraných průmyslových a zemědělských činností při dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku. Cílem IPPC je předcházet vzniku znečištění, případně omezování jeho vzniku pomocí volby vhodných výrobních postupů a technologií. Zároveň by mělo docházet k úspoře nákladů za spotřebované suroviny, energie a koncové technologie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.