Fiedler (Úsvit): Který další „Důl Paskov" bude na řadě a kolik přispějeme na jeho útlum?

10.04.2014 9:21

Úterní sólo akce šéfa státní kasy Andreje Babiše, kdy s představitelem firmy NWR dojednal některé podmínky k útlumu těžby a zapojení státu do celé kauzy, odkrylo další zajímavé skutečnosti.

Fiedler (Úsvit): Který další „Důl Paskov" bude na řadě a kolik přispějeme na jeho útlum?
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Minulý týden oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, že stát přispěje na útlumovou těžbu 1,1 miliardou korun. Na to promptně reagoval ministr financí Andrej Babiš, že to je vydírání, a stát nikdy nebude financovat ztrátové podnikání soukromého subjektu. V úterý pak ministr Babiš oznámil, že s NWR dojednal prodloužení termínu uzavření Paskova o rok – rozuměj do roku 2017 – a snížení státní finanční injekce o více jak polovinu – rozuměj na 600 milionů korun – aby Mládek téměř okamžitě kontroval, že žádná konečná dohoda s NWR dojednaná není, protože těžaři trvají na tom, že pokud cena uhlí na světovém trhu ještě více klesne, stát musí zvýšit finanční kompenzaci nebo snížit dobu zaměstnávání horníků.

Pominu-li veškeré úsměvné momenty kolem politických tanečků mezi sociálními demokraty Mládkem a Sobotkou a ministrem Babišem ( .... vždyť papír snese vše, jak se lidově říká - tedy do koaliční smlouvy se dá napsat cokoliv, jen ta následná realita je pak poněkud jiná ...), nemohu se ubránit dojmu, že na něco se poněkud zapomnělo. Tím něčím jsou podle mne čtyři poměrně zásadní odpovědi na čtyři zásadní otázky. Pojďme si je projít:

Dochází politikům, jednajícím o budoucnosti dolu Paskov, že OKD vlastní v regionu další tři doly? Dochází jim, že pakliže stát nabízí společnosti, která svou vlastní podnikatelskou chybou přivedla kdysi výdělečné doly do červených čísel, finanční pomoc, vystavuje OKD prakticky bianko šek na podobnou finanční pomoc i pro další tři doly? Uvědomují si vůbec, že rozhodne-li se OKD kupříkladu v roce 2017 uzavřít důl Darkov, může se celá situace opakovat? Být majitelem OKD, rozhodně bych se o něco takového znovu pokusil…

Kde je zákonem stanovená povinná rezerva, kterou má právě pro případ útlumové těžby vlastník dolu mít k dispozici na účtech, které má mít v souhrnné evidenci pro účely vrchního dozoru Báňský úřad? Proč nikoho nezajímá, že na těchto účtech chybí jedna patnáctina výnosů z uplynulého desetiletého těžařského zlatého období OKD? A proč to vlastně nikoho nezajímá?

Kde je evidence národnostního složení stávajících zaměstnanců dolu Paskov? Nechci být nyní za rasistu, ultrapravicového radikála, či zarytého nacionalistu, ale: coby člověka, který v daném regionu vyrůstal a stále tam žije, a obzvláště nyní to mám do Paskova "co by kamenem dohodil", při veškeré úctě k lidským právům i respektování pravidel EU i Schengenského prostoru na přeshraniční zaměstnávání – mne zkrátka sociální potřeby našich zahraničních sousedů nezajímají. Zajímají mne sociální potřeby obyvatel moravskoslezského kraje s českým pasem. Tak jak nemám zájem přispívat zadluženým (spíše předluženým ) Řekům na jejich komfortní důchody, nemám zájem ani přispívat na řešení problému zaměstnanosti v Polsku nebo na Slovensku.

Proč se pan premiér Sobotka nezajímal o možné varianty řešení útlumové těžby ze strany soukromého vlastníka strategických uhelných dolů během privatizace OKD v době, kdy byl šéfem státní kasy? Proč netrval na jasné deklaraci předpokládaného řešení krizových situací a proč něco takového není fixní součástí privatizační smlouvy? A proč vlastně ministr financí Sobotka v době, kdy české DPH rostlo rychlostí 8% ročně, nevytvářel sám státní rezervy pro případ podobných situací? Proč nechal celý tento ekonomický růst českého státu lidově řečeno „prožrat“?

Podle posledních informací však miliardář Bakala nemá už jen problémy s útlumem těžby uhlí: nájemníky v jeho bytech – ano těch, které jim stále nechce prodat – totiž trápí štěnice. Alespoň se to píše v časopise „Bydlíme“, který je vydáván právě pro nájemníky bytů OKD. V případě tohoto obtížného hmyzu je podle všech dostupných rad a návodů třeba jednat rychle a nekompromisně. To by možná měl mít na paměti i stát při jednání se zástupci NWR o osudu bývalých státních uhelných dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…