Filip (KSČM): Doba lží a obrany pravdy

01.02.2022 4:31 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k aktuální situaci na Ukrajině a vztahům USA a Ruska

Filip (KSČM): Doba lží a obrany pravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Globální média, oddaně sloužící zájmům nadnárodních korporací, se dnes a denně snaží usvědčit prezidenta Putina ze lži a účelové manipulace, když tvrdí, že NATO počátkem 90. let opravdu dalo Rusku záruky, že nebude expandovat na Východ, resp. že za nové členy nebude přijímat ty země východní Evropy, které patřily do sféry vlivu Sovětského svazu. Užívají až expresivní výrazy jako "Putin drze lže, nikdo nikdy nic takového Rusku negarantoval ...," to čteme a slyšíme na každém kroku.

Jenže ono je zase jako obvykle všechno jinak a usvědčit ze lži nikoli Putina, ale Západ, je poměrně jednoduché. Globální architekti nové Evropy potřebovali počátkem 90. let ze všeho nejvíce, aby SSSR nekomplikoval sjednocení Německa. Prokazatelně zneužili tehdejší situace a chaosu v Sovětském svazu, související zejména s přípravou jeho rozpadu, a Gorbačovovi naslibovali, lidově řečeno, hory doly.

Dovolte citovat např. komentátora Leonida Bershidského z americké agentury Bloombergr v souvislosti s touto problematickou situací, který poukazuje na aktivitu George Washington University. Ta se snažila zjistit, co tedy skutečně bylo přislíbeno. "Proběhla analýza mnoha dokumentů, které byly v posledních letech zpřístupněny veřejnosti".

Stále je tu sice řada utajovaných informací, ale z dostupných zdrojů je nyní zřejmé, že vrcholní zástupci Spojených států, Německa a Velké Británie Gorbačova a jeho ministra zahraničních věcí Ševarnadzeho ujišťovali, že NATO nebude expandovat směrem k ruským hranicím. Dokumenty ukazují, že západní politici tím mysleli i východoevropské země.

O znovusjednocení Německa jednal za SRN ministr zahraničních věcí Hans-Dietrich Genscher. Ten dobře chápal, že předpokladem úspěchu při jednání je garance nerozšiřování NATO a jasně to řekl jak německé veřejnosti, tak spojencům. V podobném duchu byl ujišťován Gorbačov a bylo dáváno jasně najevo, že Západ výměnou za pokračující německé členství v NATO ustupuje od dalšího rozšiřování Aliance na východ. Gorbačov říkal, že rozšiřování NATO východním směrem je pro něj nepřijatelné a Američané s tím souhlasili. S tím, jak diskuse pokračovaly, začali Sověti prosazovat společné bezpečnostní struktury v Evropě. Západní země souhlasily. Nakonec i proto vznikl projekt tzv. "Trojmoří".

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Ještě v březnu 1991, tedy šest měsíců po sjednocení Německa, ujišťoval britský premiér John Major ruského ministra obrany Dimitrije Jazova, že NATO se na východ rozšiřovat nebude. Dokonce prohlásil, cituji: „…si nedokážu představit okolnosti, za jakých by se východoevropské země staly členy NATO“.
Generální tajemník NATO Manfred Woerner zase Sovětům, resp tehdy už představitelům RF tvrdil, že 13 z 16 členských zemí NATO je proti expanzi směrem na Východ.

Pojďme dál... Např. v záznamu z rozhovoru Gorbačova s americkým ministrem zahraničí Jamesem Bakerem (9. 2. 1990) nalezneme i tento slib ze strany USA: "Poskytneme záruky, že sjednocení Německa nepovede k dalšímu rozšiřování vojenské organizace NATO na Východ."
O den později, 10. 2. 1990, zmiňuje německý kancléř Helmut Kohl, opět v rozhovoru s Gorbačovem, následující: "NATO nesmí rozšiřovat sféru své působnosti. Dobře chápu bezpečnostní zájmy Sovětského svazu."
Douglas Hurd, tehdejší ministr zahraničí Velké Británie, během pracovní návštěvy SSSR (26. března 1991), zase prohlásil, že NATO neplánuje připojení států střední a východní Evropy k Severoatlantické alianci v žádné formě.
Obdobně hovořil také francouzský prezident François Mitterrand: "Rozšiřování NATO by u Sovětského svazu vzbudilo pocit izolace až obklíčení. Jsem přesvědčený, že tato cesta by pro Evropu nebyla správná."

Myslím, že o tom, kdo v tomto konfliktu NATO - UKRAJINA - RUSKO nepokrytě LŽE, není potřebné dál diskutovat. Agresor a lhář je naprosto jasný, a tím je také jasné, kdo se jen lžím a manipulacím brání. Jsem zvědav, kdo všechno se nechá dál manipulovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…