Filip (KSČM): Útok na ústavní systém je svým způsobem nepodložený

10.01.2018 12:35

Projev na 5. schůzi Poslanecké sněmovny 10. ledna 2018 k návrhu přednostního projednání Žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

Filip (KSČM): Útok na ústavní systém je svým způsobem nepodložený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Vážený pane předsedo vlády, členové vlády, paní a pánové.

Já rozumím tomu návrhu, který tady přednesl pan předseda Bartoš, ale já se na to dívám z jiného hlediska, než on. Zcela logicky. Podívejte se, byl by to precedens, který tady nebyl, co pamatuje český ústavní systém. To prostě je věc, kdy bychom rozhodovali bez toho návrhu mandátového a imunitního výboru, a to nás může posunout docela, promiňte mi, k revolučnímu právu.

Chápu, že to revoluční právo můžete vyžadovat, ale já s tím dost nesouhlasím, protože pokud chceme, abychom dodržovali určitá pravidla, tak je dodržujme. Tak je dodržujme. A to jednání, které tady máme, je v podstatě dáno tím, že vy jste dopředu deklarovali, že vládě Andreje Babiše nechcete vyslovit důvěru. Jeden z těch důvodů je to probíhající trestní řízení. A v tomto ohledu já to vidím spíš, že vy máte v úmyslu narušit fungování ústavních institucí.

To je realita. To je realita. Prostě vy nemáte zájem, aby se dodržovala určitá pravidla, která tady platí v ústavním systému. Je to jistě vaše právo, je to hlasovatelný návrh, ale já s tím z toho pohledu řádného fungování ústavních institucí, nesouhlasím. Nebudu proto hlasovat. A nevidím žádný důvod, abychom předřazovali před to nějaký jiný bod. Tady je jasně dáno, do kdy musí Poslanecká sněmovna zahájit jednání o důvěře vládě, která byla jmenována. My ho zahájíme. A jestliže jeden z těch důvodů je trestní stíhání, no dobře, tak té vládě nevyslovíte důvěru. Co to změní na tom, jestli tu je nebo není usnesení mandátového a imunitního výboru. Nic.

Čili váš útok na ústavní systém je svým způsobem nepodložený. Promiňte mi, jestli to chcete jako mediální trik, tak to vykládejte jako mediální trik, ale nezkoušejte to udělat jakoby normu k projednání ústavních institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.