Flachs (SPD): Obchodujte méně s Ruskem

20.08.2016 14:04

Takto vypadá ve zkratce rada vlády jihočeskému Kovosvitu, v němž zůstává téměř 800 zaměstnanců bez mzdy.

Flachs (SPD): Obchodujte méně s Ruskem
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Je zajímavé, že obdobné rady nedostala akciová společnost OKD již před pár lety. „Netěžte uhlí, je to ztrátové.“ O rekvalifikaci zaměstnanců OKD by se samozřejmě postaral stát, ale již o pár let dříve.

Sice se u nás zatím příliš uprchlíků neusadilo, ale k tureckému hospodářství ve významu známého přísloví se blížíme velice rychle. Dlouhodobě ztrátový kolos OKD, těžící národní nerostné bohatství, podporuje vláda stovkami milióny korun z peněz daňových poplatníků. Zcela opačně se vláda zachovala ke Kovosvitu, který byl donedávna úspěšnou firmou vyrábějící moderní technologie (například ekologické zdroje energie, obráběcí centra a CNC soustruhy). Kovosvit zdárně obchodoval se zahraničím a samozřejmě i s Ruskou federací, kam směřovalo až 40% vývozu firmy.

Kovosvit dostal radu nad zlato

Kovosvit dostal od naší vlády radu nad zlato: „Problémem je přílišná závislost na obchodu s Ruskem.“ Není to náhodou naše vláda a Evropská unie, která se podílela svými sankcemi na poklesu ruského hospodářství? Neměly by též následovat rady: „Nemějte přílišnou závislost na obchodu s Evropskou unií?“ Není to tak dávno, kdy jsme od „expertů“ slyšeli prorocká slova o obrovském hospodářském propadu v případě, že se Velká Británie rozhodne opustit EU. Naštěstí pro celou Evropu se názory expertů zatím nenaplňují.

Doufám, že naše úspěšné české firmy budou mít chuť i nadále inovovat a hledat nové trhy na západě i východě. Po zkušenosti s jihočeským Kovosvitem a OKD by se totiž mohlo zdát, že je výhodnější být firmou dlouhodobě ztrátovou a bez budoucnosti. Při splnění těchto podmínek je totiž vláda ochotna nalít do firmy stovky miliónů korun, samozřejmě v souladu s pravidly Evropské unie.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.