Flachs (SPD): Obchodujte méně s Ruskem

20.08.2016 14:04

Takto vypadá ve zkratce rada vlády jihočeskému Kovosvitu, v němž zůstává téměř 800 zaměstnanců bez mzdy.

Flachs (SPD): Obchodujte méně s Ruskem
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Je zajímavé, že obdobné rady nedostala akciová společnost OKD již před pár lety. „Netěžte uhlí, je to ztrátové.“ O rekvalifikaci zaměstnanců OKD by se samozřejmě postaral stát, ale již o pár let dříve.

Sice se u nás zatím příliš uprchlíků neusadilo, ale k tureckému hospodářství ve významu známého přísloví se blížíme velice rychle. Dlouhodobě ztrátový kolos OKD, těžící národní nerostné bohatství, podporuje vláda stovkami milióny korun z peněz daňových poplatníků. Zcela opačně se vláda zachovala ke Kovosvitu, který byl donedávna úspěšnou firmou vyrábějící moderní technologie (například ekologické zdroje energie, obráběcí centra a CNC soustruhy). Kovosvit zdárně obchodoval se zahraničím a samozřejmě i s Ruskou federací, kam směřovalo až 40% vývozu firmy.

Kovosvit dostal radu nad zlato

Kovosvit dostal od naší vlády radu nad zlato: „Problémem je přílišná závislost na obchodu s Ruskem.“ Není to náhodou naše vláda a Evropská unie, která se podílela svými sankcemi na poklesu ruského hospodářství? Neměly by též následovat rady: „Nemějte přílišnou závislost na obchodu s Evropskou unií?“ Není to tak dávno, kdy jsme od „expertů“ slyšeli prorocká slova o obrovském hospodářském propadu v případě, že se Velká Británie rozhodne opustit EU. Naštěstí pro celou Evropu se názory expertů zatím nenaplňují.

Doufám, že naše úspěšné české firmy budou mít chuť i nadále inovovat a hledat nové trhy na západě i východě. Po zkušenosti s jihočeským Kovosvitem a OKD by se totiž mohlo zdát, že je výhodnější být firmou dlouhodobě ztrátovou a bez budoucnosti. Při splnění těchto podmínek je totiž vláda ochotna nalít do firmy stovky miliónů korun, samozřejmě v souladu s pravidly Evropské unie.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…