Fleischer (SPR-RSČ): Čeští soukromí exekutoři zneužívají špatného zákona a krátí daně

27.12.2016 13:59

Osoba v hmotné nouzi, důchodce, bezdomovec, student bez příjmů, každý může být nástrojem exekutora jak na daních ušetřit a vydělat miliony pro asi pětinu exekutorů, kteří navyšují náklady exekucí a udržují léta exekuce nemajetných.

Fleischer (SPR-RSČ): Čeští soukromí exekutoři zneužívají špatného zákona a krátí daně
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Mnoho obětí exekucí, ale i několik právníků a finančních a právních poradců mi potvrdilo čtyři skutečnosti, které jsou v ČR běžné u cca pětiny exekutorů a jedna z těchto skutečností pomáhá exekutorům vydělávat miliony na státu a připravuje český daňový systém o stamiliony korun zneužitím nedokonalosti zákona.Jaké jsou ty čtyři skutečnosti, se kterými se běžně v ČR u exekucí setkáváme:

1) nikdy není možné uspět proti těmto exekutorům v návrhu podjatosti

2) nikdy není možné uspět proti nim v jakékoliv stížnosti na způsob výkonu exekuce

3) obstruují tak, že zasílají exekuční příkazy v pátek večer, nebo před svátkem večer, což má svůj význam vzhledem k dodržování lhůt na opravné prostředky a také jde o jistou formu stresování povinného

4) udržují exekuce i proti lidem, kteří prokazatelně nemajetní, např. bezdomovci, nebo osoby v hmotné nouzi

U posledního bodu se zastavím.

Každý exekutor si účtuje náklady jako běžný podnikatel z každého obchodního případu.

U marných a dlouhodobých exekucí, např. u bezdomovců, kteří ani nemají jak poštu přebírat, u osob v hmotné nouzi a důchodců totiž dochází k tomu, že částka celkového dluhu se neustále navyšuje o sankční úroky ale hlavně o pravidelné úkony exekutora, který si pak účtuje např. za dotaz na povinného na ČSSZ, na pohřební službě, na evidenci vozidel, na Vězeňské službě, na Katastru nemovitostí. To vše si píší do účetnictví jako vynaložené náklady. Nikdo jim pochopitelně nic neplatí, protože dávky v hmotné nouzi nelze exekuovat a stejnětak na bezdomovcích toho moc nepoberou.

Takový exekutor má "pod správou" desetitisíce marných exekucí a ty neustále udržuje a pokud některý povinný podá návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost, vždy ji zamítne a exekuce pokračuje dál, i když osoba povinného nemá a zjevně nebude mít peníze. A tak narůstají exekutorovi - podnikateli - náklady a exekuce za roky dosahují třeba už částky 100 000,- Kč na nákladech kráte počet těchto případů, které soukromý exekutor spravuje.

Exekutor vede tyto případy a náklady jako ztrátu a tak si snižuje daňový základ z jiných, úspěšných obchodů, kde se mu naopak daří u prodejů zabavených nemovitostí případně u nekonečných a stále rostoucích a nepřehledných srážek ze mzdy atd. V ČR totiž dluh během splácení, či srážek soustavně roste, nezastaví se jeho výše, jak je to běžné v jiných zemích.

Po státu pak žádají soukromí exekutoři vysoké částky jako vratky DPH a platí nižší daně z příjmů, protože vykazují ztráty v řádu stovek milionů při celkovém počtu natahovaných a "neúspěšně" vedených exekucí na nemajetné.

Neuskutečnitelné exekuce u nemajetných tedy dlouhodobě natahují ti exekutoři, kteří okrádají český daňový systém o stamiliony korun ročně. Zákon totiž nezná promlčení exekuce po určité době, stejně jako se promlčí vražda, nebo jiný trestný čin. A tak exekuce v čase narůstají co do výše a stávají se nesplatitelnými.

Ministerstvo spravedlnosti o všem ví a mlčí. Proč asi?

Ministerstvo financí o tom také ví a přesto exekutory akceptuje a dopřává jim "daňové prázdniny" díky marným, dlouholetým exekucím, jejichž náklady rostou o desetitisíce ročně u každého případu a pokud si to znásobíme počtem těchto exekucí a počtem exekutorů, kteří toto dělají, pak jsme u velmi vysoké částky, o kterou stát přichází a exekutor se směje, i když nic nevymůže.

A věřitel? Ten nikoho vůbec nezajímá - účelem je nějaký člověk, který se nebude bránit a je u něj pravděpodobné, že má dluhy a má-li jich málo, nějaký se s Městským soudem v Brně dohodne a zařídí se.

A tak to funguje celá léta. Policie je bezmocná, protože není možné toto přímo prokázat. Věřitelé marně čekají na své peníze, případně exekuovaní se diví kde všude dluží, aniž by o tom vůbec někdy věděli a naivně posílají opravné prostředky na soudy, které vše samozřejmě zamítají.

Tento kriminální systém tu je, potvrdily ho lidé, kterých se to týká, nebo kteří pracují jako právníci a poradci, ale nikdo nic nedělá.

Vláda mlčí a přehlíží, jak nám bobtná exekutorská mafie o stamiliony korun, které rychle mizí v zahraničí.

Pomůže jen výměna celé poslanecké sněmovny a změny v zákonech a aktivní obrana občanů formou zasílání opravných prostředků soudům, ale především účastí v parlamentních volbách v roce 2017 a volbou strany, která má v programu změny příslušných zákonů a tvrdý boj s osobami, které zneužívají pravomoce svěřené jim státem.

Pak je třeba se zamyslet, zda by nebyl efektivnější systém exekucí podle například švédského vzoru, kde dluhy spravuje státní úřad, který se řídí striktními pravidly a ta vedou k vymožení dluhu, vrácení věřiteli a zároveň zachování životaschopnosti a ekonomické aktivity dlužníka. Stejná pravidla dodržují i soukromí exekutoři v USA, kde se ale exekutorský úřad tzv. "Collection agency" zabývá exekučním vymáháním u dluhů až od 5 000,- Dolarů výše. V ČR je možné z dluhu 500 korun nadělat "náklady exekutora" dluh až 25 000 Kč a výše, což pro exekutora a advokáty je dobrýmbyznysem, ale pro dlužníka mnohdy likvidační a pro věřitele je to samozřejmě nula.

U dlouhodobě nezaměstnaných počet exekucí narůstá také proto, že jedna exekuce zastaví veškeré finanční příjmy dlužníka, protože jen v ČR se mohou exekuce provádět všemi způsoby naráz a také jen v ČR jsou nezabavitelná existenční minima na stejné úrovni od ledna 2012, kdy se naposled navyšovala částka životního minima, dle které se počítá nezabavitelné minimum. Přitom ceny stouply ve všech oblastech. také pro nákladnost a náročnost mzdového účetnictví exekuovaného, odmítají často zaměstnavatelé takového člověka přijmout do práce. Jaké toto vše bude mít celkově dopady na ekonomiku vidíme na poklesu spotřeby, snížení zisků bank a počtu jejich klientů a na faktu, že Česko se ztrátami již opustily mnohé řetězce, jako Delvita, Carrefour, K-Mart, SPAR, Plus, Julius Meinl a o odchodu uvažuje údajně i řetězec Tesco.

Je čas, aby se v České republice zavedlo pravidlo, že justice je justice a kšeft je kšeft, ale dohromady to slučovat nelze. nelze vykovávat rozsudek státního soudu jako formu podnikání, kde často dluhy vznikají i účelově, protože cílová osoba má zajímavou nemovitost. Zvážíme-li i mnou výše uvedený fakt o daňových ztrátách, stojí za to uvažovat o totální změně systému exekucí v České republice a přizpůsobení zákona těm, které platí v jiných státech EU.

Karel Fleischer
místopředseda SPR-RSČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.