Fleischer (SPR-RSČ): Profesor Fiala z ODS považuje hlas lidu za nebezpečný

07.05.2018 9:18

Kdo by měl rozhodovat o všech podmínkách života v zemi? Jsme parlamentní demokracie a jistě by to měl být parlament. Ale má na to silný mandát od většiny občanů, aby rozhodoval bezpodmínečně ve všem?

Fleischer (SPR-RSČ): Profesor Fiala z ODS považuje hlas lidu za nebezpečný
Foto: archiv
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Před několika dny zveřejnil předseda ODS Fiala obrázek, v němž upírá občanům právo na rozhodování o věcech veřejných v referendu.

Uvádí, že „Rozšířil se názor, že politika je tím demokratičtější, a tedy kvalitnější, čím více a častěji se občané vyjadřují, rozhodují, hlasují. To je nebezpečný omyl, pro nějž nejsou žádné dobré ideové ani empirické důvody.“

Poté dodává malou vyhrůžku „Jestliže chci mít teplou vodu, dokonce hodně teplou vodu, tak ji jistě musím zahřát. Když ji ale zahřeji příliš, nebudu mít žádnou vodu, protože se prostě vypaří.“

Mýlíte se, pane profesore.

Právě vaše strana je důkazem toho, že referedum je nutné a nelze spoléhat ve všem na aktuálně zvolené poslance. Právě vaše strana, i když netvrdím, že je v této disciplíně jediná, má nebo měla ve svých řadách lidi, kteří zvolili cestu proti zákonu. Dopustili se zneužití pravomoci, korupce, zneužití zpravodajských služeb, způsobili díru v rozpočtu nad 400 miliard korun, přihrávaly se státní peníze vyvoleným firmám ve státních zakázkách, které pak byly o to předražené a stály naše daňové poplatníky peníze navíc. A přece vaše strana tolik bojuje proti přerozdělování a vysokému zdanění a korupci. Nebo se mýlím já? Jak má občan věřit někomu, za kým stojí nechvalně známá politická strana?

Nyní odbočím a jmenuji jeden příklad za všechny – Švýcarsko a jeho referenda. Tam je vidět, že i občan bez titulů může vědět, co je pro něj a jeho zemi, či město dobré. Ve Švýcarsku systém referend funguje a nemá žádné vážnější následky na základě rozhodnutí většiny.

A pokud tu hovořím o většině, jak může národ dát absolutní důvěru stranám, které mají slabý mandát a zastupují ve skutečnosti menšinu?

Česká republika má 10 610 055 obyvatel. Z toho 8 374 501 má volební právo. Z toho 5 091 065 voličů šlo k volbám, tedy ne všichni. A vaše strana má z celkového počtu zisk pouze 572 948 hlasů. Tedy nepatrná část české populace vám svěřila právo rozhodovat. A to je podle mého soudu, ale nejen podle mého, jak jste sám zjistil v reakcích na Facebooku, to je opravdu velmi málo na to, abyste se pasovali do role někoho, kdo má mandát rozhodovat za všechny. Navíc občas ve věcech, které se bezprostředně dotýkají jejich životů, životů všech občanů, bez ohledu na jejich účast ve volbách a bez ohledu na jejich politickou orientaci. Protože referenda mají občas řešit apolitická témata, dotýkající se ale všech občanů státu.

Česká republika má tedy 10 610 055 obyvatel a vy, pane profesore Fialo, mi tu tvrdíte, že můžete rozhodovat silou 572 948 hlasů o osudech 10 610 055 obyvatel České republiky. Ten zbytek vás totiž nevolil, tudíž nesdílí vaši ideologii ani váš program, pokud nějaký máte, protože jsem se o volbách dočetl pouze jednoduchá úderná hesla, ale konkrétní program žádný, což je ostatně vidět na činnosti Poslanecké sněmovny, kde nyní máte 25 poslanců z celkových 200 a jak vidno, v současné době ani žádná schůze PS PČR neprobíhá a ani nebyla svolána a já jsem nezaznamenal nějaké aktivity z vaší strany.

Pokud považujete hlas lidu za nebezpečný, pak se ptám nakolik bezpečný je hlas poslanců strany, která nemá silný mandát a navíc většina české populace by ji nevolila, protože tato strana měla ve svých řadách osoby, které se dopustily trestné činnosti a jejíž vládu zastavil zásah kriminální policie?

Nestačili jste zatím přesvědčit lidi, že výměnou Petra Nečase za vaši osobu se strana celá změnila a začne konečně dělat něco pro lidi. Zatím však pouze tvrdíte, že hlas lidí je nebezpečný a v jistém smyslu máte pravdu, ale jak pro koho.

Nemám takové vzdělání, jako vy, pane profesore, ale i jako občan bez akademických titulů si dovoluji vám poradit, abyste se držel vlastní poučky o tom, že přihřejeme-li vodu příliš – nemáme nic. Volby se totiž blíží a odepření práv občanům nevyváží ani sebelepší hesla, ani sebekrásnější volební prospekty, ani nové logo a ani nový předseda.

Karel Fleischer
místoředseda SPR-RSČ Miroslava Sládka
předseda MO Brno SPR-RSČ Miroslava Sládka
Lídr kandidátky SPR-RSČ Miroslava Sládka do zastupitelstva města Brna 2018

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…