Franta (Piráti): Místní rozvoj znamená větší participaci veřejnosti

29.09.2017 7:35

Piráti považují občanskou participaci - zapojení do politiky a přímé rozhodování, za jeden ze základů funkční demokracie.

Franta (Piráti): Místní rozvoj znamená větší participaci veřejnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Kvalitní komunitní plánování, podíl občana na rozhodování města a  na rozhodnutích vede k lepším sousedským vazbám mezi lidmi a k budování zdravého patriotismu. Jen úřad, který naslouchá, může budovat důvěru v politkku. 

V dlouhodobém horizontu znamená správná regionální politika především zvyšování životní úrovně. Pokud ovšem existuje jako spravedlivá adresná a veřejností kontrolovaná regionální podpora, nikoliv jako soukromý finanční nástroj politiků a jejich kamarádů. O zapojení občanů do rozhodování by se neměl snažit jen stát, ale i samotné obce.

  • Zjednodušíme proces stavebního řízení.
  • Zajistíme koncepční rozvoj obcí s větší participací veřejnosti.
  • Zprůhledníme veřejné zakázky.
  • Pomůžeme nejmenším zadavatelům.


Bydlení a nemovitosti

V České republice je půl milionu prázdných bytů a mnoho poloprázdných developerských projektů. Chceme konec zbytečné zástavby na zelené louce a rekonstrukci stávajících kapacit a kultivaci společného veřejného prostoru. Proto:

Podpoříme rozvoj dostupnějších i alternativních řešení bydlení, primárně prostřednictvím nevyužívaného bytového fondu.
Aktualizujeme státní koncepci bydlení s důrazem na dostupnost bydlení pro ekonomicky ohrožené cílové skupiny jako studenti, absolventi, důchodci nebo samoživitelky.
Kompletně zrevidujeme nevyužívané nemovitosti v majetku státu a nabídneme je krajům a obcím k užívání.

Stavebnictví

V hodnocení rychlosti a transparentnce při povolování staveb je Česká republika v Evropě na posledních příčkách. Prostředí je zde nevhodné jak pro rozsáhlejší a koncepční development, tak i pro stavbu rodinného domku. Stavební řád potřebuje návrat k jednoduchosti a k přehlednosti. Investice do vlastní infrastruktury je nejviditelnější a dlouhodobě se vždy vyplatí. O tom, že chceme žít v kvalitním prostředí nikdo nepochybuje.

Ustanovíme pozici státního architekta po vzoru Beneluxu a zároveň krajské a obecní architekty.

Vyfiltrujeme šikanózní požadavky stavebního řádu a podpoříme výstavbu “dovnitř” měst oproti výstavbě “do krajiny”.

Sjednotíme řízení pro povolování staveb a stanovíme pro něj pevné lhůty.

Zavedeme žádost o stavební povolení formou jednoduchého e-formuláře. Chceme jednoduché, dostupné a digitálné fungující úřady.

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky hrají v české ekonomice významnou roli a zároveň jsou oblastí s nejvyšším vnímáním korupce. K tomu, aby se situace změnila pomůže maximální transparentnost veřejných zakázek. Proto:

Zajistíme, aby úřady přehledně zveřejňovaly informace o všech veřejných zakázkách, aby nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky bylo vidět.

Vytvoříme vzorové zadávací dokumentace, smlouvy a kritéria pro nejpoužívanější zakázky, ať malí zadavatelé nejsou zahlceni byrokracií.

Schválíme zákon o finanční kontrole, který zavede přímou odpovědnost konkrétní osoby za proces veřejné zakázky.

Podpoříme výběry zpracovatelů na základě kvality, nikoli ceny, zejména projektů a územních plánů a přehledné a zpětně dohledatelné hodnocení.

Autor:

Vojtěch Franta

Garant Pirátů pro programový bod místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích