Gajdůšková (ČSSD): Matematická logika je ve prospěch žen

26.11.2014 22:24

Ve stranickém referendu členové a členky sociální demokracie mimo jiné rozhodli, že na kandidátkách do krajů i poslanecké sněmovny musí být zastoupeno 40 % méně zastoupeného pohlaví. To je revoluční a progresivní rozhodnutí srovnatelné s historickým úsilím sociálních demokratů o zavedení osmihodinové pracovní doby, volebního práva žen a odmítnutí kriminalizace kvůli sexuální orientaci.

Gajdůšková (ČSSD): Matematická logika je ve prospěch žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Výsledky vnitrostranického referenda jsou závazné. Budou tedy muset být zakotveny do volebních řádů a straníky respektovány. Organizace se to jistě naučí tak, jak se většinově naučily volit delegáty a delegátky na konference všech stupňů tak, aby byly splněny kvóty zastoupení žen a mladých. Přestává být výjimkou, že tato minimální hranice je běžně překračována. Stejně je respektováno ustanovení Stanov, že ve vedení strany musí být zastoupena alespoň jedna žena.

V případě volby místopředsedů  je to doposud vlastně matematický problém. V matematice alespoň jeden, znamená nejméně jeden, nikoliv pouze jeden, jak bylo na minulých sjezdech chápáno při volbě místopředsedkyně sociální demokracie.

Jde o to, že praxe i sociologie jednoznačně potvrzují, že skupina, kde není méně zastoupená skupina nejméně v 30 %  se chová bez jakékoliv reflexe názoru této méně zastoupené skupiny. (Mohu uvést spoustu příkladů nejen z vedení ČSSD.) Jde- li  o ženy, které jsou naopak ve společnosti mírnou většinou, je to velký handicap pro politickou stranu, která chce být moderní, přinášet přitažlivé vize vývoje společnosti a sloužit všem občanům.

Paradoxně je zastoupení žen v této chvíli problém mužů, kteří jsou na rozhodovacích úrovních pořád ve většině. Příklady ze světa ukazují, že státy, organizace i firmy, kde  muži pochopili, že vyrovnané týmy jsou efektivnější, se staly velmi úspěšnými.

Věřím proto, že sociálně demokratičtí muži spolu se ženami budou i v tomto stejně osvícení, jako bylo jejich rozhodnutí ve vnitrostranickém referendu a v příštím Sobotkově úspěšném vedení sociální demokracie bude více než jedna žena.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce