Gajdůšková (ČSSD): Matematická logika je ve prospěch žen

26.11.2014 22:24

Ve stranickém referendu členové a členky sociální demokracie mimo jiné rozhodli, že na kandidátkách do krajů i poslanecké sněmovny musí být zastoupeno 40 % méně zastoupeného pohlaví. To je revoluční a progresivní rozhodnutí srovnatelné s historickým úsilím sociálních demokratů o zavedení osmihodinové pracovní doby, volebního práva žen a odmítnutí kriminalizace kvůli sexuální orientaci.

Gajdůšková (ČSSD): Matematická logika je ve prospěch žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Výsledky vnitrostranického referenda jsou závazné. Budou tedy muset být zakotveny do volebních řádů a straníky respektovány. Organizace se to jistě naučí tak, jak se většinově naučily volit delegáty a delegátky na konference všech stupňů tak, aby byly splněny kvóty zastoupení žen a mladých. Přestává být výjimkou, že tato minimální hranice je běžně překračována. Stejně je respektováno ustanovení Stanov, že ve vedení strany musí být zastoupena alespoň jedna žena.

V případě volby místopředsedů  je to doposud vlastně matematický problém. V matematice alespoň jeden, znamená nejméně jeden, nikoliv pouze jeden, jak bylo na minulých sjezdech chápáno při volbě místopředsedkyně sociální demokracie.

Jde o to, že praxe i sociologie jednoznačně potvrzují, že skupina, kde není méně zastoupená skupina nejméně v 30 %  se chová bez jakékoliv reflexe názoru této méně zastoupené skupiny. (Mohu uvést spoustu příkladů nejen z vedení ČSSD.) Jde- li  o ženy, které jsou naopak ve společnosti mírnou většinou, je to velký handicap pro politickou stranu, která chce být moderní, přinášet přitažlivé vize vývoje společnosti a sloužit všem občanům.

Paradoxně je zastoupení žen v této chvíli problém mužů, kteří jsou na rozhodovacích úrovních pořád ve většině. Příklady ze světa ukazují, že státy, organizace i firmy, kde  muži pochopili, že vyrovnané týmy jsou efektivnější, se staly velmi úspěšnými.

Věřím proto, že sociálně demokratičtí muži spolu se ženami budou i v tomto stejně osvícení, jako bylo jejich rozhodnutí ve vnitrostranickém referendu a v příštím Sobotkově úspěšném vedení sociální demokracie bude více než jedna žena.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.