Golasowská (KDU-ČSL): Domácí násilí musí řešit politici s odborníky

12.05.2018 8:38

Istanbulská úmluva a řešení domácího násilí - taková byla témata kulatého stolu, který se uskutečnil v pátek 11. května v Poslanecké sněmovně. I přesto, že účastníci zastávali na Istanbulskou úmluvu (Úmluvu Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí) a její ratifikaci rozdílné názory, na jednom se shodli - problematika domácího násilí si zaslouží větší pozornost nejen u neziskového sektoru, ale především u státu, politiků i odborníků.

Golasowská (KDU-ČSL): Domácí násilí musí řešit politici s odborníky
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

"Jsem ráda, že i přes odlišné názory na ratifikaci Istanbulské úmluvy jsme se shodli na jednom - oblasti domácího násilí je potřeba se věnovat intenzivněji. Musíme diskuzi otevřít nejen politikům, ale i odborníkům, kteří se s řešením domácího násilí setkávají každý den," vysvětlila poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská, která nad kulatým stolem převzala záštitu. "Určitě budu iniciátorkou sestavení pracovní skupiny, do léta chci mít seznam členů," dodala Golasowská.

Podle ní je důležité, aby byli v pracovní skupině zástupci z řad poslanců i odborníků - například psychologové, právníci, pracovníci policejních orgánů i soudů. K samotné Istanbulské úmluvě, kterou zatím Česká republika neratifikovala, je KDU-ČSL spíše kritická. Cílem dohody je reagovat na vysoký výskyt domácího a genderově podmíněného násilí. Je třeba zdůraznit, že KDU-ČSL dlouhodobě odsuzuje všechny formy domácího násilí a jednoznačně podporuje rovnost příležitostí pro muže i ženy. Zároveň ale lidovci upozorňují na to, že oblast domácího násilí už je velmi dobře řešena českou legislativou - a to v oblasti prevence i případných postihů.

"Když toto nastavení ještě doplníme o skupinu, která bude na řešení domácího násilí dál pracovat a bude znát veškerá česká specifika, jež jsou pro ochranu před domácím násilím důležitá - tak je to ideální řešení," řekl předseda evropského výboru PS Ondřej Benešík.

"Istanbulská úmluva pro Českou republiku nepřináší do boje s domácím násilím nic nového, co by už stávající zákony neupravovaly. Naopak, přináší riziko podpory tzv. genderové ideologie - konkrétně třeba zpochybňování tradiční rodiny založené na manželství muže a ženy," sdělil Benešík. "Domníváme se, že nikdo není schopen dát politické záruky, že Istanbulská úmluva nebude v průběhu času interpretována v neprospěch rodiny," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie