Grebeníček (KSČM): Neschopnost vlády, lenost, nebo…?

07.12.2015 4:32

Vláda, která měla podle příslibů Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky bojovat s korupcí a velkou hospodářskou kriminalitou, raději navazuje na mizernou a neodpovědnou politiku prokorupčního kabinetu Petra Nečase, Karla Schwarzenberga a Karolíny Peake.

Grebeníček (KSČM): Neschopnost vlády, lenost, nebo…?
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Účinný zákon o prokazování původu majetku a o konfiskaci nelegálně nabytých a nakradených příjmů ani po dvou dlouhých letech vládnutí současné koalice republika nemá. A co víc. Ministr spravedlnosti Sobotkovy vlády Robert Pelikán minulý týden (26. listopadu 2015) v Poslanecké sněmovně veřejně ohlásil, že k postihu velkých tunelářů a zlodějů za Sobotkovy vlády nedojde.

Pelikán doslova při projednávání prokazatelného případu tunelování prohlásil: »Vadí mně, že dnes spousta našich ctihodných občanů si tady pyšně vykračuje s majetky nabytými jasnou trestnou činností, ale zároveň jsem přesvědčen, že dnes prostě s tím nic neuděláme…« Nemožnost stíhání velkých zlodějů a podvodníků Sobotkův ministr spravedlnosti zdůvodnil pozoruhodnou argumentací: »Ano, můžeme si prodloužit promlčecí dobu o dalších pět let, můžeme si ji každých pět let prodloužit o dalších pět let, protože se každých pět let ukáže, že se zase nic nevyšetřilo. Protože tak to prostě je. Jednak na těch okresních státních zastupitelstvích sedí stále stejní okresní státní zástupci, kteří tam seděli v těch devadesátých letech. A jestli si myslíte, že dnes ty věci umí vyšetřit lépe, než je uměli vyšetřit tehdy, tak tedy neumí. A jestli si myslíte, že dnes chtějí je vyšetřit lépe, než je chtěli vyšetřit tehdy, tak tedy nechtějí. A na tom se, zdá se, ještě nějakou dobu nic nezmění.«

Jednoduše řečeno, ministr spravedlnosti a současná vláda vědí o tom, že policie, konkrétní státní zástupci a soudci neumí a dokonce nechtějí vyšetřovat trestnou činnost korupčníků, tunelářů a zlodějů, ale jsou s tím plně srozuměni a nic s tím udělat nechtějí.

Je to zbabělost současné vlády, lenost ministrů a premiéra, jejich neschopnost nebo ještě něco horšího, co jim brání v tom, aby udělali rozhodné kroky proti korupci, rozkrádání státního a veřejného majetku a proti velkým daňovým a jiným podvodům? Jak je zřejmé, půjde o vše dohromady.
Sobotkova vláda, pokud jde o stíhání korupce, tunelování státního majetku, ať už světskými nebo církevními dravci, a pokud jde o postihování nelegálních příjmů a velké hospodářské kriminality, zcela zřejmě není o mnoho lepší, než byl korupční a neschopný kabinet Petra Nečase. A tak Česká republika dál zůstává v situaci, kdy světlo na konci tunelu se spíše vzdaluje. Současná vláda a její strany zkrátka někdejší sliby občanům o důsledném boji s korupcí a hospodářskou kriminalitou odhodily a brodí se spokojeně ve stejném bahně jako jejich předchůdci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině