Gregorová (Piráti): Boj s dezinformacemi nemůžeme nechat na soukromých společnostech

05.11.2022 19:37

Na rozdíl od soukromých společností mají demokraticky zvolení politici zodpovědnost za bezpečnost svých občanů. Společnosti Meta, Google či Twitter mají ohromný světový vliv, který se dá účinně zneužít.

Gregorová (Piráti): Boj s dezinformacemi nemůžeme nechat na soukromých společnostech
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Upozorňuje na to pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která se právě se zástupci společností Meta a Alphabet (Google) setkala v New Yorku. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

„Společnost Google přislíbila na začátku války na Ukrajině pomoc v boji s dezinformacemi. Tisíce tweetů, videí a příspěvků na YouTube jsou označeny jako ruská propaganda, nicméně Google a Twitter stále méně reagují na žádosti o odstranění takového obsahu. Podle ukrajinského týmu StratCom (strategická komunikace) se dokonce vyhýbají odpovídání na e-maily. Zástupce Googlu jsem s tím konfrontovala a budeme ohledně toho ještě v kontaktu,” uvádí Gregorová.

Před pár dny také vyšla obsáhlá analýza investigativní organizace ProPublica, která odhalila, jak Google reklamy sponzorují dezinformátory v Evropě, Africe i Latinské Americe, a to kvůli jazykové bariéře - Google se soustředí primárně na anglicky mluvící země. „Byznys s dezinformacemi představuje jeden z největších překážek pro naše snahy. Bez těchto národních spojek by ti, co dezinformace vytvářejí z ideologických motivů – jako například Rusko – neměli národní kontext a často ani vhodný překlad svých dezinformací. Proto Google musí věnovat pozornost i jiným než anglojazyčným zemím a přestat nám tu dezinformátory takto sponzorovat,” dodává Gregorová.

Společnost Meta nedávno vydala zprávu o svém boji s falešnými účty, boty, a sítěmi dezinformátorů. “Meta nám představila své nástroje pro boj s dezinformacemi, a na můj dotaz s námi sdílela i řadu nápravných opatření, které sama u sebe učinila, aby se znovu neopakovala situace v Myanmaru – kdy měl Facebook přímý vliv na proběhlou genocidu etnické skupiny Rohingů. Zůstává ale také faktem, že primárně hájí své finanční zájmy a svou pověst, nikoli zájmy společenské či dokonce lidskoprávní. Dali jsme jim tedy najevo, že budeme spolupracovat tam, kde to dává smysl. Ale musí počítat s regulací,” dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.