Gregorová (Piráti): Etnické čistky Arménů za přísun plynu. Proč někteří diktátoři nevadí?

09.10.2023 15:14 | Tisková zpráva

Evropský parlament schválil rezoluci, odsuzující ázerbájdžánský rozsáhlý útok v Náhorním Karabachu, který si vyžádal desítky mrtvých a zraněných. Rezoluce mimo jiné požaduje umožnění vstupu humanitárních subjektů a OSN do postižené oblasti a otevření již měsíce blokovaného Lačinského koridoru.

Gregorová (Piráti): Etnické čistky Arménů za přísun plynu. Proč někteří diktátoři nevadí?
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Europoslanci apelují na Evropskou komisi, aby přehodnotila vztahy s Ázerbájdžánem, a to včetně energetické spolupráce. Podle dosavadních informací uprchlo z oblasti Náhorního Karabachu již přes 100 tisíc Arménů, kteří se obávají zhoršení životních podmínek a etnických čistek pod vládou Ázerbájdžánu.

„V současné době jsme svědky dalšího krvavého útoku Ázerbájdžánu na Arménii. Od podpisu memoranda o porozumění mezi EU a Ázerbájdžánem v roce 2022, které zajišťuje dvojnásobné navýšení dodávek plynu do Unie, jsou projevy agrese v Náhorním Karabachu mnohem častější,” vysvětluje okolnosti útoku pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Pokud to takhle půjde dál, měli bychom rozhodně memorandum přehodnotit. Do rezoluce jsem nicméně pomohla vyjednat i návrh cílených sankcí proti představitelům Ázerbájdžánu, zodpovědným za eskalaci,” doplňuje Gregorová.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36138 lidí

V nově schválené rezoluci je varování před dalším možným krveprolitím zmíněno spolu s výzvou směrem ke Komisi, členským státům, OSN a dalším mezinárodním partnerům, aby aktivně jednali se všemi stranami za cílem zmírnění konfliktu.

„Dlouhodobě kritizuji, že EU není zapojena do mírového úsilí v oblasti Náhorního Karabachu více a že nechávala veškerou mediaci na Rusku a Turecku. Naší neaktivitou v tomto konfliktu jsme vytvořili určitý precedens pasivity, který byl mimo jiné jedním z podnětů Putinovi, aby si troufl zaútočit na Ukrajinu. V konečném důsledku to vede k tomu, že EU působí v zahraniční a bezpečnostní politice slabě a neschopně,” hodnotí Gregorová.

„Místo navyšování dodávek, čímž de facto přesouváme naši energetickou provázanost s jedním diktátorem, který vede konflikt se sousední zemí, na jiného diktátora, jsme se měli poučit z předchozích chyb a Ázerbájdžánu neposilovat jejich pozici. Mírová vyjednávání šla ázerbájdžánským směrem, premiér Arménie dokonce v květnu slíbil uznání Karabachu za součást Ázerbájdžánu. I tak se prezident Alijev rozhodl, že to mu nestačí. Když jsem byla loni v Arménii, panoval tam mezi lidmi jasný názor: Diktátorovi nelze podat prst v naději, že si nevezme celou ruku. Evropská unie by se měla od Arménie učit,” dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…