Gregorová (Piráti): EU silnější vůči výhrůžkám, nástroj proti ekonomickému nátlaku se dočkal finalizace

04.10.2023 6:23 | Tisková zpráva

Europoslancům se podařilo finalizovat tzv. protinátlakový nástroj, který má do budoucna odradit třetí země od ekonomického nátlaku vůči členským státům Evropské unie. Zpravodajkou postoje zahraničního výboru vůči tomuto zásadnímu nástroji, který posiluje EU jako geopolitického hráče, byla i česká europoslankyně za Pirátskou stranu Markéta Gregorová. Ta kromě oslav vyjádřila i lítost, že finální návrh není tak silný, jak mohl být.

Gregorová (Piráti): EU silnější vůči výhrůžkám, nástroj proti ekonomickému nátlaku se dočkal finalizace
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

„EU přijímá klíčový nástroj v čase geopolitického napětí, kdy jsou ekonomické vztahy stále častěji zneužívány k vyvíjení nátlaku. Nový protinátlakový nástroj je mimojiné přímou reakcí na čínský nátlak na Litvu v roce 2021, která se tehdy opovážila nazvat své taiwanské velvyslanectví taiwanským,“ vysvětluje okolnosti Markéta Gregorová.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

„Oceňuji, když se podaří schválit novou efektivní legislativu, která zavádí nové nástroje odstrašení takového nátlaku a postup unijní reakce. Tím spíš, pokud je ve hře strategická autonomie EU. Nástroj nám umožní jednat jako EU jednotně, rychleji a efektivněji v případě, že jeden z nás bude ekonomicky napaden – ať už v rámci dialogu s třetí zemí, nebo v případě eskalace i uvalením cel, omezením dovozu z dané země, omezením služeb a investic a také přístupu na vnitřní trh EU,“ doplňuje Gregorová.

„Nelze však nezmínit, že to, co dnes dnes slavíme, je oslabený a vykuchaný právní předpis vůči tomu, se kterým šel Evropský parlament původně do vyjednávání. A vykuchaný byl Radou EU, tedy tím orgánem, který zastupuje členské státy – které jsou ohrožovány ekonomickým nátlakem. Je škoda, jaké poselství tak v této zásadní věci vysílá Rada svým občanům, ale koneckonců i třetím zemím – že své hodnoty a postoje vymění za obchod, pokud jim to v dané situaci přijde jako prospěšnější. Jako bychom už neměli dost varovných zkušeností, že pokud začneme prodávat svoje hodnoty za ekonomické benefity, další na řadě jsou naše demokratické instituce. Doufám, že se do budoucna naučíme myslet dál než na bezprostřední ekonomický prospěch, protože jednoho dne může být pozdě,“ uzavírá kriticky Pirátka.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii