Gregorová (Piráti): Svoboda se musí bránit

02.05.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k pochod pochodu tzv. Hnutí pro život

Gregorová (Piráti): Svoboda se musí bránit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

V sobotu se u Rudolfina pokojně střetly dva světy: pochod tzv. Hnutí pro život, které si v nedávných dnech získalo pozornost především skrze výroky, že znásilněným Ukrajinkám nepomůže Postinor, ale pepřák a houkadlo (a které kromě anti-potratového dogma silně lobují i proti manželství pro všechny); a piknik lidí kolem Konsentu, Amnesty International i dalších organizací a prostě těch, kteří vnímají ženská práva jako lidská práva - nezpochybnitelná a zásadní.

Asi vás nepřekvapí, že jsem se přidala do části "se sklony k feminismu" (což je reference k Tweetu mluvčí úřadu vlády, která sice nedávno tweetovala o příjemné debatě o rovnosti mezi muži a ženami, ale měla potřebu upozornit, že tak činí bez sklonů k feminismu). Aktivity Hnutí pro život, Aliance pro rodinu a jim podobných nejdou jen proti mým politickým přesvědčením, ale i přímo proti mně jako ženě. Ačkoli tedy z evropské úrovně nejde o téma, kterému se věnuji, přišla jsem jako občanka.

V jiných kruzích jsem zahlédla diskuzi o tom, jestli není zbytečné se takto angažovat, když u nás přeci nic jako protipotratová legislativa nehrozí, nejsem přeci v Polsku.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Nesouhlasím hned z několika důvodů. Za prvé, vyjadřováním postojů ve veřejném prostoru je dlouhodobě upevňujete a normalizujete. Pokud by tedy byla slyšet jen jedna strana, posune se vnímání toho, co většina chce.

Za druhé, podle všech možných statistik a průzkumů posledních let žijeme ve vesměs otevřené společnosti. 67 % Čechů podporuje manželství pro všechny. Čtvrtina dotázaných by schválilo úmluvu proti násilí na ženách (bohužel 68 % nevědělo, čeho se týká.) ALE. Politická reprezentace to má naopak. Máme jednu z nejkonzervativnějších vlád za poslední roky. Jana Jochová z Aliance pro rodinu (známá třeba tím, že homosexualita je podle ní nemoc, a propaguje konverzní terapii) je asistentkou poslance za ODS. Hnutí pro rodinu spolupracuje přímo s Ministerstvem práce a sociálních věcí. A když se začnou organizace bavit s politiky o tom, jestli nezkvalitnit sexuální výchovu, narazí to na odpor právě těchto hnutí, která už jsou v systému zaháčkovaná.

Ne, nemyslím si, že je v Česku skutečná poptávka po omezení ženských práv. Myslím si ale, že je tady nebezpečná lobby těch, co to tlačí jako buldozer - a lhostejnost ještě nikdy buldozer nezastavila.

Děkuji tedy organizátorům a organizátorkám za to, že lhostejní nejsou. Svoboda se musí bránit!

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.