Gros (ODS): Na Libeňském zámku byla vyvěšena sokolská vlajka

08.10.2022 9:20

Dnes je 8. října, Památný den Sokola. Proto na Libeňském zámku vlaje jeho vlajka.

Gros (ODS): Na Libeňském zámku byla vyvěšena sokolská vlajka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8

Sokolové po celé republice slaví tradiční Památný den sokolstva. Tento den je připomínkou tisíců obětí sokolů a sokolek v boji za svobodu, samostatnost a demokracii. Od roku 2019 je oficiálním významným dnem České republiky. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„U nás v Praze 8 se stalo již tradicí připomínat výrazné mezníky naší historie. A dnešek není výjimkou. Vzpomínáme na řadu sokolských hrdinů, kteří za svobodu bojovali proti německým nacistům," připomněl dnes starosta MČ Praha 8 Ondřej Gros (ODS).

Jako symbolické datum pro tento den byl zvolen 8. říjen, kdy Reinhard Heydrich v roce 1941 zahájil likvidaci sokolské organizace. Nacisté Sokol považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Téměř nikdo z nich se konce války nedožil.

Symbolickou tváří Památného dne sokolstva je František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice". Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen německými okupanty. Poslední slova Františka Pecháčka, pronesená ke spoluvězňům, zněla: „Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“

Libeňský Sokol si toto výročí připomněl i včera tradičními pietními akty a vypouštěním lodiček se jmény zavražděných libeňských Sokolů po Rokytce.

Další informace ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.