Haas (ODS): Vystrašily mě projevy paní kolegyně Válkové a kolegy Vondráčka

03.03.2022 14:27

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. března 2022 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše.

Haas (ODS): Vystrašily mě projevy paní kolegyně Válkové a kolegy Vondráčka
Foto: ODS
Popisek: Karel Haas

Děkuji mnohokrát za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se pravděpodobně podobnými slovy jako kolega Radek Vondráček, vaším prostřednictvím, vešel do faktické, ale raději, kdybych to chviličku přetáhl. Buď tři nebo čtyři body.

První bod. Vůbec mě nepřekvapily projevy kolegů Babiše, kolegy Faltýnka, kolegy Růžičky - opět vaším prostřednictvím samozřejmě, paní předsedkyně - slova o "kompru", o politické motivaci, o objednávce trestního řízení, to si myslím, že Česká republika slyší jako kolovrátek už mnoho let. Takže v tomto smyslu mě tyto projevy vůbec nepřekvapily.

Přiznám se, že mě lehce vystrašily projevy paní kolegyně Válkové a kolegy Vondráčka - opět vaším prostřednictvím. Proč mě vystrašily? Vystrašily mne tou relativizací žádosti státního zástupce o souhlas Poslanecké sněmovny s vydáním poslance Andreje Babiše. Vystrašily mě tím, že bývalá ministryně spravedlnosti, bývalý předseda Poslanecké sněmovny, to znamená vrcholní představitelé České republiky, co tím vyjadřují? No, vyjadřují tím nedůvěru k moci soudní, k jednomu ze tří pilířů českého ústavního systému. Vyjadřují tím, že nedoporučují vydání, že zřejmě nevěří tomu, že by moc soudní zafungovala v této konkrétní věci. A já ten výsledek samozřejmě nemohu znát, nejsem členem mandátového a imunitního výboru, neznám obsah spisu, takže nepředjímám vůbec to případné rozhodnutí, ale opravdu z úst těchto dvou kolegů, zejména těchto dvou kolegů, obou právníků a obou bývalých vrcholných představitelů českých ústavních institucí, tak ty jejich projevy mě opravdu lehce vystrašily.

A ta moje třetí poznámka je citace, opravdu doslovná, z morálního kodexu reprezentantů Hnutí ANO (je pořád dostupný na webových stránkách Hnutí ANO) ze 3. března 2017. Dovolím si ocitovat bod IX:

"V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě reprezentant nebude využívat poslaneckou, senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání. Jedinou výjimku v tomto ohledu tvoří případné stíhání za politické projevy pronesené na půdě Parlamentu ČR." konec citace.

Takže jsem docela zvědav - rozumím tomu, že v poslaneckém klubu Hnutí ANO nejsou pouze členové Hnutí ANO. Ti asi budou hlasovat volně. Ale jsem zvědav, jak členové poslaneckého klubu Hnutí ANO, kteří členy Hnutí ANO jsou, dodrží svůj vlastní morální kodex. Děkuji mnohokrát. (Potlesk pravé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce