Hájek (ANO): Já kdybych dostal 7,5 milionu od Bakaly, tak také mu chráním triko, pane Kalousku

12.12.2017 21:55

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 12. 2017 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise k OKD

Hájek (ANO): Já kdybych dostal 7,5 milionu od Bakaly, tak také mu chráním triko, pane Kalousku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec ANO za Moravskoslezský kraj Josef Hájek.

Dobrý podvečer, pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já jsem trošku podjatý. Ti, co jsou tady už druhé volební období, tak ví, že jsem člověk, který v OKD pracoval asi 36 let, takže mám k této společnosti skutečně srdcový vztah. A 6. prosince byla Barborka, byl jsem na Českém báňském úřadu, kde jsme měli takové setkání zástupců cechu hornického, a byl to i den, kdy jsem se zúčastnil tiskové konference k tomu, abychom oznámili, že je tady záměr zřídit tuto vyšetřovací komisi. Na druhé straně se ptám tady těch vpravo, je rok 2017. Ta privatizace začala v roce 1990. 1996 byl takový ten zásadní zlom, a proč tedy třeba Marek Benda, jsi tady už 27 let, proč jste nereagovali už v tom roce 1997?

A já zase když si slova pana Kalouska přeložím do češtiny normálním lidem, to znamená, já nechci zřídit komisi, protože jsem nedostal 8 mil., ale 7,5 mil. od Bakaly. Já kdybych dostal 7,5 mil. od Bakaly, tak také mu chráním triko! Takže to je naprosto logická férová odpověď: Ano, Bakala mi dal v roce 2010 7,5 mil., přestože jsem v roce 2009 tady u tohoto mikrofonu sděloval, že místopřísežně prohlašuji, že si nikdy v životě moje strana od Bakaly nevezme ani korunu. Ani korunu! A za rok všechno jinak.

Já jsem ve volební kampani - samozřejmě na Severní Moravě je to téma. Je to téma a já jsem organizoval i petici, protože jednal jsem s organizací, sdružením Byty OKD. Oni jsou za těch 13 let unavení. Oni jsou unavení, lidé jsou znechucení, oni už nám nevěří. Oni už nám nevěří, že jsme schopni tu kauzu nějakým způsobem dotáhnout. Oni říkají, my už nechceme ani nikoho do tepláků, ale my chceme, aby tady řekli, ano, tohle se stalo, nás jste okradli, nás jste - nechci použít slovo pana bývalého premiéra, který má ten hornický výraz, začíná to na "o", ale nesmí se to tady, abych nebyl vypnut, ale víte, my to v Ostravě strašně často používáme, to slovíčko vypinkaný. Ono to je trošku jinak.

Ale prostě opravdu ti lidé jsou skeptičtí a já si myslím, že my jsme tady devět měsíců v minulém volebním období diskutovali nad bodem, který se jmenoval Informace vlády ve věci nevýhodné privatizace OKD. Po devíti měsících jsme přijali usnesení, které tady četl kolega z KSČM, a zase to vyšumělo. Takže já nechci, aby to vyšumělo. Nechci nikoho dávat do tepláků, ale každopádně v té komisi, a dneska jsem dostal nominaci z našeho klubu ANO, že bych měl být členem této komise, tedy pokud samozřejmě Sněmovna schválí její zřízení, a budu se snažit dosáhnout toho, abychom třeba ještě využili mezer, které jsou ještě v privatizační smlouvě z roku 2004, které říkají, že v případě, že se u Evropské komise prokáže, že došlo k nevýhodné privatizaci OKD, může ČR od této smlouvy odstoupit, což dává naději 44 tisícům nájemníkům bytů plus je tam ještě nějakých 5700 hektarů pozemků. Ano, šachty jsou vytunelované. Mě to samozřejmě strašně mrzí, protože je to společnost, která má 200letou tradici, přežila feudalismus, kapitalismus, Hitlera, socialismus, raný kapitalismus a nepřežila Bakalu. Ten dneska stojí na břehu Ženevského jezera, kouří tam ten svůj doutníček a směje se nám, co my tady předvádíme. Tak to mě tedy osobně strašně vadí a já se s tím nikdy nesmířím.

Takže uvidíme, koho budou ostatní strany nominovat. Vím, že z KSČM je tam kolega Luzar z Ostravy, který také se touto problematikou zabývá. Já jsem připraven v té komisi opravdu aktivně pracovat. Na druhé straně zase vím, že v jednacím řádu máme, že svědek nemusí vypovídat, pokud bude cítit, že může být za to trestně stíhán. Nejsem právník, na druhé straně už třeba od roku 1996 je to 21 let, takže řada těchto věcí už bude promlčena. Ale na druhé straně, ještě jednou to zrekapituluji, ti lidé u nás na Severní Moravě z okresu Karviná, Frýdek-Místek, Opava, Ostrava, kteří jsou dotčeni touto privatizací - nevýhodnou, pokud použiji tady ten výraz, který jsme tady ve Sněmovně schválili, tak chtějí mít nějakou tlustou čáru, abychom řekli: tohle je ten viník, tihle mají máslo na hlavě a tihle by se měli aspoň morálně zodpovídat občanům ČR. Děkuji (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…