Hájek (STAN+SNK ED): Kraj Vysočina monitoruje pomocí dronu projekty na podporu biodiverzity

08.05.2022 20:33

Kraj Vysočina aktuálně realizuje projekty na podporu biodiverzity formou obnovy nebo vytváření mokřadů nebo obnovou malých vodních nádrží v maloplošných zvláště chráněných územích a evropsky významných lokalitách soustavy Natura 2000 z prostředků Operačního programu životní prostředí.

Hájek (STAN+SNK ED): Kraj Vysočina monitoruje pomocí dronu projekty na podporu biodiverzity
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

 K monitorování a zdokumentování aktuálního stavu lokalit začíná kraj využívat i nových technických prostředků – dálkově řízených bezpilotních letadel tzv. dronů.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

„Projekty jsou často realizovány v těžko přístupných lokalitách, jako jsou například podmáčená lada či slatiny, a drony se mohou podívat i tam, kam se člověk bez moderní techniky běžně nedostane. Využili jsme aktuálního období předjaří, kdy plochy již nejsou pokryty sněhem a zároveň ještě nedošlo k zarůstání ploch bujnou vegetací, tzn. je dobře vidět stav prací,“ vysvětluje nasazení nové techniky radní kraje pro životní prostředí a zemědělství Pavel Hájek a doplnil: „Také v období vegetace budeme monitorovat průběh asanačních a regulačních prací, které kraj zadává a hradí z vlastního rozpočtu k udržení nebo zlepšení stavu v přírodních rezervacích a památkách.“

Pracovníci Kraje Vysočina z odboru životního prostředí ve spolupráci se specialisty z oddělení GIS zdokumentovali například aktuální stav prací na projektu Revitalizační zásahy nad rybníkem U Polánek v přírodní rezervaci Prameniště Jankovského potoka. Na snímcích je vidět série neprůtočných tůní, které podpoří příznivý vývoj mokřadního ekosystému a tím bude posílena biodiverzita lokality. Dále snímky odhalují novou protierozní mez, která bude chránit řešené území před splachy půdy ze zemědělských pozemků ležících v sousedství.

Podařilo se též zdokumentovat stav zrealizovaných opatření stavebního charakteru v přírodní rezervaci a evropsky významné lokalitě Havranka. Na snímcích vidíme čtyři nové mokřady (v projektu označované písmeny A, B, C a D), tři revitalizované úseky vlásečnicových vodotečí a zpřístupnění ploch podmáčených lad pro následnou údržbu pomocí dvou brodů. Cílem opatření je optimalizace vodního režimu z hlediska nároků předmětu ochrany tj. cenných bezkolencových luk s vytvořením nových vodních ploch jako mozaiky vhodných biotopů pro ptáky, bezobratlé živočichy a obojživelníky.

Pomocí dronů se zkontroloval současný stav projektu realizovaného před čtyřmi roky - obnova malé vodní nádrže na území přírodní památky a evropsky významné lokality Hajnice, projekt je ve fázi udržitelnosti. Na snímcích je vidět plně funkční malá vodní nádrž Stará Hajnice, která byla před realizací projektu již bez vody. „Obnovou vodní nádrže Stará Hajnice Kraj Vysočina podpořil jak vlastní vodní plochu, tak na ni navazující mokřadní biotopy, a tím do budoucna možné přežití rostlinných a živočišných druhů, které jsou na tyto typy biotopů vázány. Výše uvedenými projekty Kraj Vysočina aktivně pomáhá zmírnit  dopady klimatické změny na svém území,“ dodal  radní Pavel Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.