Hamáček (ČSSD): Čekal jsem, že sociální demokracie bude hlavním cílem útoků opozice

23.11.2018 16:45

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Hamáček (ČSSD): Čekal jsem, že sociální demokracie bude hlavním cílem útoků opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Já bych se chtěl omluvit za chvilkovou nepřítomnost v sále, ale já jsem pečlivě slyšel díky moderní technice, kterou tady máme, vystoupení pana předsedy Stanjury. Já jsem čekal, že sociální demokracie tady bude hlavním cílem útoků opozice, protože jsme prostě s vámi do toho nešli. Já to respektuji. Je to legitimní, jsme politici, musíme nést odpovědnost za svá rozhodnutí a musíme být připraveni také čelit těm argumentům.

Pokud tady zmiňujete některé kroky sociální demokracie v minulosti, já si vzpomínám na tu dobu, kdy se odvolávala vláda během předsednictví, a vzpomínám si na tu diskuzi o plánech B, a padalo tady to téma tzv. konstruktivní nedůvěry. Tehdy s tím přišla opozice, tedy vlastně vláda ODS, a vždycky vlastně se to téma vrací. Já jsem pro, abychom se k tomu v klidu na půdě komise pro ústavu vrátili, můžeme o tom diskutovat a jsem připraven snést další útoky a argumenty, protože to je politický boj.

Co mě nepřijde fér, pane předsedo, prostřednictvím pana místopředsedy, je tahat do toho policii. Vy jste tady zmínil tři jména - dvě policejní, jedno mimo policii - a na tom jste dokladoval, že nemůžu garantovat nezávislost vyšetřování, protože tam došlo ke změnám. Pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy, já nebudu komentovat GIBS, protože to není v gesci ministra vnitra. Já znám důvody, proč pan generál Trojánek odešel do Jihlavy, ale netroufám si je veřejně diskutovat tady na plénu Poslanecké sněmovny. Já jsem s panem policejním prezidentem Tuhým hovořil x-krát během našeho společného působení a já znám jeho důvody, pro které se rozhodl využít tuto nabídku a odejít do Bratislavy. Ale nemyslím si, že bychom to měli používat v politickém boji. A to nejhorší je naznačovat, že v situaci, kdy tady běží výběrové řízení na policejního prezidenta (Předsedající T. Okamura: Čas!), včera byly uzavřeny přihlášky, tak naznačovat, že to celé výběrové řízení je nějaké cinknuté! To opravdu není fér!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice