Hamáček (ČSSD): Když pravice pečuje o ČSSD

28.05.2018 13:13

Sociální demokracie se rozhodla odblokovat politickou situaci a vrátit politice její skutečný smysl. Tím jsou debaty, dodržování ústavních a parlamentních principů, utváření vlády s důvěrou, komunikace s ostatními politickými stranami. Vzala si na sebe velmi těžký úkol, o němž na základě vlastní vůle mohou rozhodnout všichni členové naší strany.

Hamáček (ČSSD): Když pravice pečuje o ČSSD
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Postoj ČSSD je v tomto naprosto transparentní, politický a takto i srozumitelný. Zkrátka a dobře, my všichni v ČSSD rozhodujeme o budoucnosti strany (a také samozřejmě o budoucím směřování České republiky), je to naše právo a povinnost. Uvnitř strany se na otázce referenda štěpíme, ale tak tomu je v každém podobném hlasování, kdy se vyjadřujeme ano, nebo ne. Že v odpovědích budeme jednotnější, to jistě nikdo neočekával.

O našem vnitrostranickém referendu se každý den vedou polemiky v médiích, mezi občany i mezi politiky různých stran. Není nic neobvyklého na tom, když místopředsedové strany, poslanci a senátoři zastávají různé postoje k tématu referenda. Každý snad můžeme mít odlišný názor. Není nic neobvyklého, že komentátoři situaci v ČSSD propírají ze všech stran. To k jejich profesi patří.

Zajímavé je však něco jiného. Totiž, jaké obavy o osud sociální demokracie mají naši pravicoví souputníci. Vůbec jsme v ČSSD nevěděli, jak moc má TOP09 a ODS strach o osud ČSSD. Netušili jsme, že Miroslavu Kalouskovi, Petru Gazdíkovi a Petru Fialovi na ČSSD tak moc záleží. Nedokázali jsme si nikdy dříve představit, že pravicoví poslanci Jan Farský ze STAN, Jan Bartošek z KDU-ČSL či Petr Fiala z ODS nám budou udělovat rady, co a jak máme dělat. Opravdu jsme netušili, že nás bude opečovávat celý poslanecký klub TOP09!

Děkujeme našim pravicovým kolegům, ale sociální demokracie je suverénní politickou stranou a na všech úrovních rozhodují o klíčových věcech naši členové. ČSSD rozhodně nevstupuje do žádné „polokomunistické“ vlády (P. Fiala z ODS), ani nám není bližší Írán než Izrael (J. Bartošek z KDU-ČSL), nejsme žádným fíkovým listem (M. Adamová-Pekarová z TOP09) a ani nezměníme naši zahraničněpolitickou orientaci (M. Ženíšek z TOP09).

Vnitrostranické referendum je naším rozhodnutím a výsostně politickým a demokratickým počinem. Pokud by se někdy v budoucnu rozhodla politická pravice pro podobný krok a zeptala se na důležité věci všech členů, budeme to respektovat. Totéž však vyžadujeme i my od ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …