Hamáček (ČSSD): Opozice nemá vizi, jak dál, takže dnešek je do jisté míry divadlo

23.11.2018 13:14

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Hamáček (ČSSD): Opozice nemá vizi, jak dál, takže dnešek je do jisté míry divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové,

za těch posledních tuším 11 dní od odvysílání oné reportáže na Televizi Seznam se v ČR stalo mnohé. Chci říci, že mám jisté pochopení pro rozhořčení a obavy části veřejnosti, chápu, že kladou otázky a chtějí na ně odpovědi. Čemu se mi ale moc nechce věřit, je ta zuřivost a urputnost opozice, i přesto že dnes tady probíhají pokusy o státnické projevy. Víte, Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že rozčílení není program, a já si myslím, že my jako zvolení zástupci lidu bychom si měli uchovat chladnou hlavu a rozhodovat se na základě rozumu a nepodléhat emocím. A to je to, čím já se řídím během svého působení v politice, to znamená, snažím se vždycky situaci řešit racionálně.

Samozřejmě, že to, co se děje kolem pana předsedy vlády, tu vládu zatěžuje a já jsem férově a otevřeně řekl na otázku Václava Moravce, že ten tzv. slovenský model, kdy došlo k dohodě a do čela vlády se na stejném půdorysu postavil někdo jiný, by tu zátěž z té vlády sejmul. Nicméně všichni víme, jaká je pozice hnutí ANO, které rozhoduje o tom, koho vyšle do čela vlády, a samozřejmě známe i postoj pana prezidenta. A v této situaci se tedy teď vytváří tlak na sociální demokracii, aby shodila vládu, ve které sama sedí. A je jedno, jestli na těch tiskových konferencích opozice je zástupců opozice šest, nebo pět, ale je evidentní, že ani v té šestistranné konstelaci ta opozice prostě nemá dostatek hlasů na to, aby tu vládu shodila, a tlačí teď na sociální demokracii a někteří už otevřeně říkají, že nás chtějí nahradit.

A já se ptám, co by se stalo vlastně potom, kdyby ta vláda odešla, kdyby ta vláda padla. Vládla by tady nějaká vláda v demisi? Anebo i vzhledem k tomu, jak se k situaci staví prezident republiky, tak by tady byl ústavní pat. Z mého pohledu tedy hlasovat o nedůvěře vládě bez představy, co bude poté, není racionálním řešením. Co je do jisté míry racionální, je to, nechat konat orgány činné v trestním řízení, ať žádají odpovědi na otázky, které tady spousta z vás klade premiérovi a dalším.

A já vás chci jako ministr vnitra ujistit, že dokud budu ministrem vnitra, tak policie bude mít maximální podporu pro to, aby se všechny ty kauzy a ty otazníky vyřešily a nebude se cítit pod politickým nátlakem. Současně také říkám, že racionální ze strany opozice by bylo, když tedy nechce Andreje Babiše v čele vlády, aby se pokusila o to jediné, co zajistí naplnění té její touhy, a to znamená, vyvolat předčasné volby. Ale opozice racionálně nepostupuje. A já když poslouchám tu kritiku nejen tady, ale i v médiích, tak mě trošku mrzí, že pak v kuloárech poslouchám od některých svých kolegů, že z opozice, že doufají, že to dneska zvládneme, protože nevědí, co by přišlo.

Sociální demokracie šla do vlády z jednoho prostého důvodu. Šli jsme tam proto, abychom plnili náš volební program. A všichni se asi shodneme, že podstata a smysl politické strany je, usilovat o podíl na vládě a hájit zájmy svých voličů, a to my děláme. Já chápu, že na nás opozice bude útočit. To je její právo. Ale prosím, nechtějte po nás, abychom za vás dělali vaši práci, a abychom za vás řešili vaše problémy. Přece si nikdo nemůže myslet, že sociální demokracie se bude řídit nějakými upřímně míněnými radami, ať jsou to rady od Petra Fialy, Miroslava Kalouska nebo Tomia Okamury. Co se týká těch dobře míněných rad zprava, tak já bych chtěl jenom připomenout, že když tady vládla pravice, tak jsme zažívali politiku drastických škrtů, sociálně necitlivých reforem. A to je asi to, kam nám dneska radí, abychom tuhle zemi posunuli. Oni nám radí, abychom ukončili tento vládní projekt, který z mého pohledu je úspěšný. Je to vláda, která prosadila vyšší penze, vyšší příjmy zdravotním sestrám, policistům, hasičům, učitelům, mnohým dalším. Prosadili jsme i naše klíčové priority, jako je obnovení proplácení prvních třech dnů v nemoci, zvýšení minimální mzdy a velmi slibně posouváme zákon o zálohovaném výživném, což je pomoc samoživitelům a samoživitelkám.

A vy si myslíte, že kdyby ta vláda odešla a tady nás nahradili ti, co nám dneska tak dobře radí, že by to pokračovalo? Ani náhodou. Já chci říci, že vzhledem k tomu, že opozice nemá vizi, jak dál, tak ten dnešek je do jisté míry divadlo. A je to hlasování proti vládě. Ne pro vládu. A i z tohoto důvodu sociální demokracie se závěrečného hlasování nezúčastní.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce