Hamáček (ČSSD): Úctyhodný čin si zaslouží ocenění

20.05.2014 10:24

Existují příběhy a události, které jsou pro naši civilizaci tak cenné a nenahraditelné, že rozhodně nesmějí upadnout do zapomnění.

Hamáček (ČSSD): Úctyhodný čin si zaslouží ocenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Přestože je příběh sira Nicholase Wintona a jím zachráněných židovských dětí notoricky známý, považuji ho za tak silný a obdivuhodný, že si jej připomínat prostě musíme.

Tento odvážný muž, který v roce 1939 doslova spasil 669 převážně židovských dětí z území ohroženého Československa před transportem do koncentračních táborů, se právě dnes dožívá neuvěřitelného jubilea – 105. narozenin.

Domnívám se, že nezdolná síla a odvážný duch sira Wintona, které jej dovedly až do dnešního požehnaného věku, stály rovněž tenkrát za záchranou dětí. Jsem bytostně přesvědčen o tom, že hrdinský čin sira Wintona má hlubokou, inspirující lidskou dimenzi, jež svědčí o skromnosti a upřímnosti jeho jednání. Tím spíš, že ačkoliv pro záchranu nevinných dětí riskoval svůj vlastní život, sám o tomto svém skutku po mnoho let z vlastního rozhodnutí mlčel, považoval ho za samozřejmost a neprozradil ho ani vlastní manželce.

Jelikož návrhy na udělení Nobelovy cenu míru mají právo předkládat mimo jiné také předsedové národních parlamentů, navrhl jsem společně s naší vládou udělení ceny právě siru Nicholasi Georgi Wintonovi s hlubokým přesvědčením o správnosti této volby. Není to první česká nominace, naše země již v minulosti o toto ocenění pro sira Wintona usilovala. Svým návrhem jsem tak navázal na mou předchůdkyni v čele Sněmovny Miroslavu Němcovou. K úctyhodnému jubileu jsem si dovolil zaslat siru Wintonovi gratulaci, kterou mu dnes v Londýně předá český velvyslanec v Británii Michael Žantovský.

O povaze a temperamentu sira Wintona vypovídá mimo jiné i příhoda, jak oslavil své 100. narozeniny: absolvoval let v ultralehkém letadle, které pilotovala Judy Leden, dcera jednoho ze zachráněných chlapců. Doufám tedy, a současně mu přeji, aby i 105. výročí oslavil v podobném duchu a hlavně v co nejlepší kondici.

Vyšlo v Právu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.