Hanuš (ODS): Smutné výročí 20 let v NATO

13.03.2019 10:13

Přesně v den dvacátého výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance hlasuje dolní komora britského parlamentu o vystoupení ze spolku, který si taktéž dělá mocenské a vojenské ambice.

Hanuš (ODS): Smutné výročí 20 let v NATO
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Tato symbolika dává jednáním o brexitu nový rozměr a je nutné se ptát, co vše je při těchto jednáních v sázce“, poznamenal kandidát Občanské demokratické strany v nadcházejících evropských volbách Tomáš Hanuš.

Velká Británie je druhá nejsilnější evropská ekonomika a jaderná mocnost, která nejen vydává na zbrojení nejvíce ze všech evropských zemí, ale spolu s kulturně a historicky spřízněnými USA tvoří více jak tři čtvrtiny celkových výdajů na obranu Severoatlantické aliance. „S ohledem na posilující Čínu a neustávající mocenské výpady Ruska musí proto být v jednáních o brexitu našim primárním cílem udržet si Británii jako dlouholetého a přirozeného spojence“, poznamenal Hanuš.

Tomáš Hanuš z toho důvodu kritizuje postup vyjednavačů EU: „Evropská komise zastupovaná Michelem Barnierem od začátku jednání o brexitu staví zachování současného směřování Evropské unie nad zájem udržení obchodních a bezpečnostních vazeb s Velkou Británií. Komise nadiktovala Británii průběh vyjednávání, kdy se obchodní a bezpečnostní otázky mohou řešit až poté, co Británie slíbí, že bude do rozpočtu EU přispívat i po svém odchodu do roku 2020. To je asi podobné, jako kdybyste si šli koupit auto a prodavač po Vás nejprve chtěl složit půl milionu s tím, že se poté budete bavit, jestli za ně dostanete Fabii, Octavii nebo možná vůbec nic. O to smutnější je, že takový způsob jednání přijde v pořádku i většině našich zástupců v Evropském parlamentu“. S výjimkou ODS tuto taktiku svým hlasem stvrdili poslanci za ANO, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i KSČM. 

Pomyslnou třešničkou na dortu je pak vyloučení Velké Británie z projektu se silným vojenským využitím, a sice z evropského družicového polohového systému Galileo. Navzdory několikerým návrhům ze strany europoslanců ODS bude po brexitu nahlíženo na Velkou Británii i v tomto ohledu jako na cizí stát. „Evropská komise spolu s Evropským parlamentem počítá s tím, že nás Velká Británie přijde jako členský stát NATO v případě napadení zachránit, nevěří jí ale ani natolik, aby jí ponechala přístup do systému Galileo, který spolu s námi vytvářela“, shrnuje Hanuš.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.