Havlíček (ANO): Stát by měl umět přiznat chybu z let 2006 až 2010

26.04.2022 17:51

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 - reakce na projev poslance Jakoba

Havlíček (ANO): Stát by měl umět přiznat chybu z let 2006 až 2010
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a vážení členové vlády,

já rozumím tomu, že se nemusí koalici líbit to, když ukazujeme čísla, kdy nevychází inflace tak, jak by si možná koalice představovala, když ukazujeme, že je dvojnásobně vyšší, než jak byla na konci roku, když argumentujeme, že máme šesté nejmenší zadlužení. Ale tak se nebavme o těch číslech. Já jsem přesvědčen, že ti, kteří nás sledují, už mají těch čísel možná až nad hlavu a že běžný občan se nedívá toliko na to, jaká je přesně inflace, ale dívá se na to, kolik má peněz v peněžence, na účtě a o kolik mu stouply energie, o kolik mu stouply pohonné hmoty případně potraviny a jestli je či není schopen to zaplatit.

Stejně tak nemusíme firmám vysvětlovat, jaká je inflace, ty firmy si dojdou k závěru samy a dokážou si spočítat, o kolik mají vyšší ceny energií. Pojďme společně řešit to, jakým způsobem dokážeme domácnostem a firmám pomoci tak, aby to ještě bylo únosné. A k tomu se váže i můj bod, který v závěru navrhnu pro toto zasedání Sněmovny.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Jedná se o odpuštění anebo odložení plateb za obnovitelné zdroje. Nevím, proč se tomu vláda brání. Je to elegantní nástroj. Je to nástroj, který se používá i v jiných zemích Evropské unie, např. v Německu. Pokud zde vláda argumentuje tím, že nechce spouštět ryze plošné nástroje proto, že to je v uvozovkách nespravedlivé, i když s tím nesouhlasím a tvrdím, že by se nemělo 15 % těch bohatších brát jako rukojmí 85 %, tak odpuštění a nebo odložení plateb za obnovitelné zdroje není ryze plošným nástrojem, který by toto nedokázal rozdělit.

Je to elegantní nástroj, kterým si mohu nastavit spotřebu domácnosti a přes něj mohu krásně vyplácet přesně to, kolik si vláda řekne. Dokonce to umožňuje i vyplácet záporně, zjednodušeně řečeno, když na té složence nebo faktuře přijde záporné číslo, tak je to vlastně forma příspěvku, což není nic jiného než to, co navrhovala Pirátská strana - podle mého názoru je úplně špatně.

Proč se tomuhle bráníme? Je to rychlé, stát nemusí dávat komplikovaně nějakou formu podpory ani sociální podpory, každý to uvidí na své složence, stát si to může dávkovat, jak chce, a navíc, podle mého názoru, je to i symbolické. Protože jsme v době mimořádné energetické krize a stát by měl umět přiznat chybu z let 2006 až 2010, chybu, na které byl založen solární tunel a díky které dneska platíme 54 miliard korun ročně za obnovitelné zdroje. Ať jsem objektivní, za ty soláry to činí 29 miliard korun.

Toto je chyba, toto je selhání, které nastalo v letech 2006 až 2010, a bylo by fér, aby se stát nehledě na to, kdo na tom nesl vinu větší či menší, k tomu postavil férově, a řekl, že v následujícím roku, možná dvou letech, se tato platba buď zruší a můžeme hledat zdroje, například ze společnosti ČEZ, nebo z modernizačního fondu, anebo posune v čase, to znamená, že solární investoři o nic nepřijdou ve smyslu časovém, akorát se to posune do roku 2031 nebo 2031. O tom všem je možné diskutovat, a proto navrhuji, abychom zařadili bod číslo 59 Poslanecká novela o podporovaných zdrojích energie, sněmovní tisk 153, a to jako druhý bod po bodu paní předsedkyně Schillerové.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.