Havlová (VV): Ministr Mládek prokazatelně lže a ohrožuje ceny elektřiny

11.11.2014 8:23

Na zjevné nepravdy ve vystoupeních ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka při projednávání novely energetického zákona v prvním čtení ve Sněmovně dnes upozornila poslankyně Olga Havlová.

Havlová (VV): Ministr Mládek prokazatelně lže a ohrožuje ceny elektřiny
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

„Pan ministr před poslanci uvedl celou řadu zavádějících tvrzení, které měly podpořit energetický zákon. Jednoznačně tak potvrdil mé podezření, že novela nahrává monopolům a že se sociální demokracie podílí na plánu okrádání normálních lidí,“ řekla Olga Havlová.

„Pan ministr například kritizoval snahu Energetického regulačního úřadu podílet se na novele energetických zákonů, že není správné, aby byl spolugestorem. Přitom, ale třeba antimonopolní úřad předkládá zákony přímo premiérovi, který je pak dává do vlády,“ řekla Olga Havlová.

Stejně tak ministr Mládek podle Olgy Havlové ohýbá i další argumentaci. „Pan ministr nesprávně počítá funkční období paní předsedkyně, netrefil se o rok. Špatně počítá i vypořádání připomínek, protože nebylo vyřešeno 40 rozporů Energetického regulačního úřadu,“ dodala Olga Havlová.

Pravdu podle jejích slov nemá ministr Mládek ani v tom, že navrhuje stejný model jako v případě Rady Českého telekomunikačního úřadu. „V případě ČTÚ řídí šéf rady také úřad, ale v případě ERÚ v to v zákoně uvedeno není. V praxi tak dochází k tomu, že Rada ERÚ vlastně úřad neřídí a vzniknou obrovské problémy hlavně při vydávání cenových rozhodnutí,“ uvedla Olga Havlová.

Stejně tak neplatí argumentace MPO, že kolektivní řízení regulátora je standard zemí EU, protože v polovině zemí Evropské unie má regulátor monokratické vedení.

„Za velký problém považuji to, že návrh zákona neposvětila legislativní rada vlády a odmítla ho také komise posuzující dopady těchto legislativních změn. Pan ministr Mládek prostě nemluví pravdu o tom, že proběhnul standardní legislativní proces,“ uzavřela Olga Havlová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.