Havrda (Svobodní): Základní péče ve zdravotnictví se bortí

13.08.2018 9:17

Tak jsme se dozvěděli v MF DNES, že nám to zdravotnictví zase kazí ti doktoři. Vystudovali za naše peníze, pracovat se jim nechce a ještě si dovolí odcházet za lepším do okolních evropských zemí, kde dostanou 4-5ti násobek českého platu!

Havrda (Svobodní): Základní péče ve zdravotnictví se bortí
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

A nejhorší jsou soukromníci. Co na tom, že mají řadu let podepsány vazalské smlouvy se zdravotními pseudopojišťovnami, co na tom, že v hodnotě bodu nemají garantován zisk a kapitační platba u praktiků nezohledňuje, kdo pracuje dobře a má vysoké náklady na práci (např. v Praze) a kdo jenom žije z podstaty. Co na tom, že systém je nastaven řadu let tak, že čím více lékaři pracují a čím více se starají o své pacienty, tím mají větší regulační srážky a tím přinesou méně peněz svým manželkám a dětem. Potom jim ještě přikážeme, aby  si za své peníze zajistili a spravovali elektronický recept a pracovali v systému EET… Diví se vůbec někdo, že chybí lékaři nejen na periferii republiky, ale i dokonce v hlubokém vnitrozemí kolem Prahy?

Náš nový ministr Vojtěch i jeho náměstek Prymula bijí v MF DNES na poplach. Jejich řešení je něco mezi sociálním inženýrstvím a řízením zdravotnictví jako firmy. Co bychom taky jiného očekávali? Nejsou lékaři na sloužení pohotovostí a kde je vzít? Občané mají ještě v hubě koblihu a dobře slyší na myšlenku bezplatného, kvalitního zdravotnictví pro všechny a nejlépe ihned, ale „skutek utek“! Přestává to fungovat. Praktičtí lékaři ordinují, představte si to, ani ne 30 hodin týdně a nechtějí ve svém volnu sloužit pohotovosti!  Že jezdí na návštěvy a jsou nuceni dělat stohy zbytečné administrativy, asi nikoho na MZd nezajímá. Co převratného vymyslelo ministerstvo? Dáme jim do smluv se zdravotními pojišťovnami povinnost sloužit služby! Další podmínkou by měla být delší ordinační doba než 30 hodin týdně, jednou pracovat do 18 hodin a 2 dny v týdnu objednávat pacienty. To je tedy věc. Divím se, že náměstek ministra, který prosazoval ve Fakultní nemocnici HK výstavbu centra čínské medicíny, ještě nevymyslel, že by si praktici nechali zešikmit oči a povinně by nosili rudé trenky vně kalhot. Ale, blížíme se … Co na to praktici? Noví nejsou a nebudou. A každý potenciální nový praktický lékař si dobře rozmyslí, jestli vůbec nastoupí na místo státem šikanovaného soukromníka.

MUDr. Miroslav Havrda,
předseda Svobodných Královéhradeckého kraje a garant pro zdravotnictví Svobodných

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…