Havrda (Svobodní): eRecepty jenom pro zlost

21.01.2018 9:50

Od 1. ledna 2018 mají podle platného zákona používat všichni lékaři eRecept. Je k tomu potřeba kvalitní PC technika, laserová tiskárna, elektronický podpis, většinou i najmutí IT firmy pro zavedení systému eReceptu a spousta trpělivosti.

Havrda (Svobodní): eRecepty jenom pro zlost
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

A také peníze, které jdou z peněženek lékařů. Soukromý lékař to platí ze svého hrubého příjmu, za ostatní to financuje stát, tedy my všichni.  Tato legrace stála nás všechny 350 milionů korun, kolik to stálo a ještě bude stát lékaře, zatím nikdo nespočítal.

Více než 7000 lékařů však doposud žádný eRecept nemá, i když o něj včas zažádali. Patřím mezi ně. Že poslanci ODS, VV a TOP 09 kdysi prohlasovali v Parlamentu pokutu až 2 miliony korun za tento prohřešek, evidentně nikoho moc netrápí.  Ještě že nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) sdělil národu, že pokud by něco nebylo v pořádku, tak nebudou lékaři tento rok pokutováni. Ať žije právní stát!

Zatím je zcela jasné, že eRecept nemá pro lékaře žádný význam. Jde pouze o další administrativní buzeraci, zvýšení byrokracie, snížení času na pacienta, snížení příjmu a zisku zbytečnými náklady a další omezení podnikání v tomto oboru.

Od kolegů, kteří již byli s tímto politickým experimentem nedobrovolně konfrontováni, nyní dostáváme poměrně alarmující zprávy o (ne)funkci eReceptu. Pokud náhodou selže technika (PC, tiskárna, software či internet), eRecept není.  Také se asi nikdo nezamýšlel nad situací, kdy chodí lékař po návštěvách nebo ošetřuje cizince (zelené a žluté průkazy pojištěnců).

Mnoho současných lékařů zastupují v době jejich dovolených, nemocí nebo odborných akcí lékaři – důchodci. Ty nikdo nedonutí, aby měli elektronický podpis a psali eRecept. Opět dochází k omezení péče o pacienty.

Osobní údaje napsané do eReceptu jsou porovnávány s Registrem obyvatel. Pokud to nesouhlasí, eRecept se nevytiskne. Problém tedy může vzniknout i tehdy, pokud je vše lékařem zapsáno správně podle občanského průkazu a karty pojištěnce od zdravotní pojišťovny, neboť mnoho lidí má ve svých osobních dokumentech napsáno něco jiného než je v Registru. Pro lékaře je důležitější kontaktní adresa, např. pro návštěvní službu, než adresa v Registru. Ale eRecept opět nefunguje.

Dokonce se stalo, že konkrétní pacient nebyl uveden v centrálním registru obyvatel. Jak potom můžeme věřit výsledkům voleb, když je nepořádek v evidenci voličů? Asi to nevadí.

eRecepty dobrovolně

Dále v mnoha případech nesouhlasí databáze léků VZP a SUKLu a jsou z tohoto důvodu potíže s předepsáním počtu a velikosti balení léků a některé léky nejdou předepsat vůbec.  V minulosti se to řešilo telefonicky s lékárnou, nyní je potřeba v mnoha případech opětovná návštěva pacienta u lékaře a vydání nového eReceptu nebo dokonce papírového receptu.

Pokud něco nefunguje, nikdo lékařům nepomáhá. Do SUKLu se nejde dovolat a IT firmy problém neumí řešit.

Mnoho lékařů nyní zjišťuje, že platnost elektronického podpisu má pouze do ledna 2018. Takže znova musí zaplatit a potom mohou dál léčit podle platného zákona.

Lékaři, kteří sice umí léčit, ale neumí pracovat s PC a s informačními technologiemi, jsou odsouzeni k uzavření praxe. Pokud bude ještě nutná EET, potom pacienti nárazově přijdou o stovky lékařů, kteří by ještě mohli pracovat a léčit, a to bez jakékoliv náhrady. To se nejvíce dotkne lidí z příhraničních regionů a z malých obcí, kde dojde k násilnému ukončení zavedených praxí. Tím násilníkem je stát, potažmo poslanci. U nich si potom mohou občané stěžovat, pokud je nebude mít kdo léčit.

Z výše uvedeného vyplývá, že jediným východiskem je dobrovolnost používání eReceptu a nezavádění EET. Prioritou lékařů musí být především léčba pacientů, nikoliv sbírání dat pro státní byrokraty a ještě za to platit.

Miroslav Havrda,
krajský předseda Svobodných v Královéhradeckém kraji a odborný garant pro zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).