Hejtman Běhounek: Starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci

01.11.2015 13:06

Už přibližně rok uplynul od posledních voleb. Od voleb do městských a obecních zastupitelstev. Ty zajímají občany snad nejvíc ze všech, protože se dotýkají jejich bezprostředního okolí a výsledky mají na očích.

Hejtman Běhounek: Starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Jejich obliba vděčí i skutečnosti, že kandidáti kromě těch z velkých měst se nemohou schovávat za plakát příslušné strany, jsou v místě svého působení známi. Lidé je hodnotí podle jejich chování a konkrétních činů. Ze své zkušenosti mohu říci, že starostky a starostové na Vysočině odvádějí dobrou práci. Ať ti staronoví nebo úplní nováčci. Přitom nejvíc obdivuji ty z malých obcí, kteří nemají k dispozici žádný úřednický aparát a musí mnohdy spoléhat sami na sebe a na obětavost svých spoluobčanů.

Poslední zářijovou neděli jsem byl účastníkem události významné nejen pro celou Vysočinu. U příležitosti dvacátého výročí svatořečení Zdislavy papežem Janem Pavlem II. byl v Křižanově odhalen památník svaté Zdislavy. Slavnosti u této příležitosti se zúčastnilo několik tisíc poutníků. Monumentální památník byl realizován díky urputnosti a aktivitě občanů našeho kraje. Zdislava byla opravdovou osobností, která přispěla k propagaci naší země kdysi v centru tehdejšího světového dění v Římě. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a roku 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou.

Dnešní cesty k propagaci směřují jinudy a jinými prostředky. Celkovou návštěvu 225 tisíc návštěvníků zaznamenala expozice Kraje Vysočina v Českém domě na Světové výstavě EXPO 2015 v italském Milánu. Náš pavilon nakonec patřil mezi deset nejnavštěvovanějších. Expozice Vysočiny s názvem Budiž světlo! vznikala od projektu až po realizaci zhruba rok a sklidila velký úspěch. Příjemně mě při setkáních s návštěvníky překvapil jejich zájem o Českou republiku i jejich znalost naší země. Během deseti dnů navštívilo naši expozici více lidí, než kteroukoli nejnavštěvovanější turistickou atraktivitu v Kraji Vysočina za celý rok. Tolik pozitivních reakcí na originální světelnou cestu za poznáním pouze potvrzuje správnost našeho společného rozhodnutí – prezentovat se na Světové výstavě.

Během své návštěvy EXPA 2015 v italském Milánu jsem se setkal rovněž se zástupci italského regionu Friuli Venezia Giulia. Hlavním tématem této schůzky bylo obnovení partnerství. To bylo uzavřeno mezi oběma regiony poprvé v září 2006 a trvalo čtyři roky. Nyní si musíme společně ujasnit, v jakých oblastech naše regiony chtějí, mohou a dokážou spolupracovat. Následně musí o uzavření partnerství rozhodnout zastupitelstva. Jde o to, aby nebylo formální jako kdysi, ale aby přinášelo užitek oběma stranám. Na světové výstavě mě v rámci podnikatelské mise doprovodilo i dvacet podnikatelů z Kraje Vysočina, což by mělo pomoci i k oživení partnerských a obchodních vztahů.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.