Hejtman Červíček: Projekt má preferovat železniční dopravu před leteckou

06.09.2021 19:58

Hejtman Královéhradeckého kraje jednal s polským vojvodou o dopravě i zdravotnictví.

Hejtman Červíček: Projekt má preferovat železniční dopravu před leteckou
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Vojvoda Dolnoslezského vojvodství Jarosław Obremski přijal pozvání hejtmana Martina Červíčka ke společnému pracovnímu setkání. Na jednání v Náchodě se věnovali tématům mezinárodní dopravy, zdravotnictví nebo kultury.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Polskou stranu zajímala především připravenost Česka k napojení na dostavovanou polskou dálnici S3, tedy dokončení dálnice D11 z Hradce Králové na hranice v Královci u Žacléře. S propojením dálničních sítí obou zemí se v této lokalitě předpokládá až v roce 2026. Obtížnější situace může nastat v případě plánované polské dálnice S8, jejíž pokračování z Kladska se zvažuje v různých variantách.

„Věnovali jsme se také plánovanému vysokorychlostnímu železničnímu spojení Prahy a Varšavy, které má vést přes Královéhradecký kraj. Je naším společným zájmem, aby padlo konečné rozhodnutí o přesném vedení trasy. Tato investice má strategický význam pro obě strany a je v souladu s koncepcí evropské unie, která má preferovat železniční dopravu před leteckou,“ říká hejtman Martin Červíček.

Diskuse se vedla také o zdravotnictví, a to nejen v souvislosti s mimořádnými situacemi, jako je současná pandemie onemocnění covid-19. „Mluvili jsme o možnostech využití příhraničních nemocnic občany obou států. Osobně vidím s ohledem na současné kapacity našich modernizovaných nemocnic obrovskou příležitost a hospodářský přínos v poskytování standardní péče rovněž polským občanům z příhraničí,“ dodává hejtman s tím, že je nezbytné brzké přijetí mezivládní dohody o poskytování zdravotnických záchranných služeb v česko-polském pohraničí.

Oba představitelé se shodli na tom, že chtějí intenzivněji rozvíjet přeshraniční spolupráci ve všech oblastech, například také ve sféře vzdělání, kultury nebo podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.