Hejtman Červíček: Zájem o testování je vysoký, do konce roku zbývá pár desítek míst

22.12.2020 7:33

V Královéhradeckém kraji stejně jako ve zbytku republiky pokračuje plošné antigenní testování veřejnosti. V regionu se mohou lidé nechat otestovat v celkem sedmi nemocnicích, denní kapacita přesahuje 1600 antigenních testů.

Hejtman Červíček: Zájem o testování je vysoký, do konce roku zbývá pár desítek míst
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Děkuji nemocnicím v našem kraji za to, že dokázaly rychle zareagovat a připravit antigenní testování v krátkém časovém horizontu. Momentálně je velmi náročné zajistit provoz odběrných míst především z personálních důvodů, a proto patří velké poděkování všem zdravotníkům, ale i hasičům, vojákům a dobrovolníkům, kteří v těchto a následujících dnech budou odběry vzorků v nemocnicích zajišťovat,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Od středy se v Královéhradeckém kraji provádí antigenní testování v hradecké fakultní nemocnici, krajských nemocnicích v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, ve Dvoře Králové nad Labem a od čtvrtka také v Nemocnici Vrchlabí. Antigenní testy dosud potvrdily nákazu u asi 10 % všech testovaných.

Každý testovaný s pozitivním antigenním testem podstupuje další stěr pro PCR test, který přítomnost viru případně potvrdí. Výsledek testu se testovaný dozví do 48 hodin prostřednictvím SMS.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Zájemci o antigenní testování se před testováním musí objednat v rezervačním systému, který naleznou na webu příslušné nemocnice či na webu Královéhradeckého kraje v sekci Koronavirus (ZDE).

„Zájem o plošné testování je vysoký. Do konce roku už zbývá opravdu jen posledních pár desítek volných míst. Denní kapacita testování v našem kraji je zhruba 1600 míst. Vedle testování v nemocnicích se ale lidé mohou otestovat také před návštěvou v sociálních zařízení. Všech 18 krajských sociálních zařízení v těchto dnech testuje návštěvníky, kteří nepředloží negativní test na covid-19 mladší 48 hodin. Nutno dodat, že je potřeba, aby lidé byli vždy se zařízením před návštěvou v kontaktu a objednali se,“ doplnil hejtman.

V sociálních zařízeních v kraji bylo ke konci týdne pozitivních 100 z 3250 klientů a 43 z 2465 pracovníků. Aktuálně je nákaza v 9 z 84 sociálních zařízení v regionu.

„Situace v kraji se s ohledem na průměrné počty nově nakažených zhoršuje. Zatímco před 14 dny byl denní průměr 200 až 300 nově nakažených, v minulém týdnu už denně přibylo v průměru až 400 nových případů nákazy. Od pátku do neděle přibylo přes tisíc nově nakažených. Pomalu se zvyšuje opět obsazenost lůžek v nemocnicích. Hradecká fakultní nemocnice má aktuálně obsazených 100 covidových lůžek, krajské nemocnice hospitalizují celkem 191 pacientů s koronavirem,“ dodal hejtman Martin Červíček.

V neděli bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků celkem 3570 aktivních případů nákazy. Nejvíce nakažených je v okrese Hradec Králové (1218 nakažených), Rychnovsko má 702 nakažených, Trutnovsko 596 a Náchodsko 580. Nejméně postižený je aktuálně okres Jičín, kde je 474 nakažených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…