Hejtman Franc: Muchův obraz zapůjčí hradecká Galerie moderního umění do Německa

30.06.2015 14:27

Obraz Alfonse Muchy Nero pozoruje hořící Řím ze sbírek Galerie moderního umění v Hradci Králové poputuje do Německa. Se souhlasem zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj, ho galerie zapůjčí na výstavu „Nero – císař, umělec a tyran“, část výstavy „Vášeň a zločin, mýturs Nero“, která se uskuteční ve Stadtmuseum Simeonstift Trier a ke zhlédnutí bude až do 16. října 2016.

Hejtman Franc: Muchův obraz zapůjčí hradecká Galerie moderního umění do Německa
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

„Krátkodobá výměna uměleckých děl a jiných předmětů z muzejních sbírek pro výstavní účely je jednou z forem propagace českého umění směrem do zahraničí a spolupráce v oblasti kultury. Galerie moderního umění v Hradci Králové navíc v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí, proto jsme se zapůjčením obrazu jako zřizovatel souhlasili,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Umělecká díla ze sbírky moderního českého umění Galerie moderního umění v Hradci Králové již byla v minulosti zapůjčena do většiny evropských zemí. „Muchův obraz Nero pozoruje hořící Řím byl dokonce v letech 2010 a 2011 zapůjčen do Japonska, kde je Muchova tvorba velice populární. Naposledy byl obraz Alfonse Muchy zapůjčen v roce 2014 do Galerie města Bratislavy,“ popisuje ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička. Nikdy nedošlo ke ztrátě, poškození díla, ani k jiným komplikacím. Souhlas zřizovatele pro zapůjčení do Německa je ale jen začátek procesu zapůjčení. „Nyní si budeme muset zažádat o souhlas i Ministerstvo kultury. Celý proces totiž probíhá v souladu se zákonem o ochraně sbírek muzejní povahy,“ řekl ředitel galerie Rybička.

Vzhledem k možným rizikům spojených s návratem zapůjčených uměleckých děl ze zahraničí zažádala Galerie moderního umění o poskytnutí právní záruky, že zapůjčené dílo bude vráceno zpět na území České republiky. Ministerstvo školství, vědy, vzdělávání a kultury spolkové země Porýní-Falc po dohodě s komisařem spolkového zmocněnce vlády pro kulturu a média zaslalo Galerii moderního umění dopis s právně závaznou zárukou návratu pro obraz Alfonse Muchy Nero pozoruje hořící Řím zapůjčeného na uvedenou výstavu. Závazná záruka návratu je udělena na celou dobu pobytu ve Spolkové republice Německo. Dokument tak poskytuje dostatečnou právní záruku, že obraz bude vrácen zpět do České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL