Hejtman Grolich: Chceme podpořit obce, aby umožnily seniorům co nejdéle zůstat doma

01.05.2022 8:38 | Tisková zpráva

Rodinné dvojdomky pro sociální bydlení v Kozlanech, Komunitní centrum Říčanský mlýn nebo Dům seniorů ve Vohančicích. Jedny z prvních projektů, které získají krajskou podporu v nově vypsaném programu na „Podporu výstavby domů s byty zvláštního určení“. Dotace ve čtvrtek (28. dubna 2022) schválili zastupitelé.

Hejtman Grolich: Chceme podpořit obce, aby umožnily seniorům co nejdéle zůstat doma
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Na domy s byty pro lidi s omezenou pohyblivostí, seniory nebo osoby v nepříznivé zdravotní a sociální situaci vyčlenil kraj celkem 30 milionů korun. „Chceme podpořit obce, aby se do podobných projektů nebály jít a pomohly nám umožnit seniorům co nejdéle zůstat doma, ve svém prostředí,“ prohlásil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Program zahrnuje dva dotační tituly, které jsou určené na zpracování projektové dokumentace (DT1) a samotnou stavbu (DT2): ať už nového objektu, nebo případně na rekonstrukci či nástavbu stávajících prostor. „Ke 31. březnu, kdy skončil sběr žádostí u prvního dotačního titulu, jsme dostali 13 žádostí s požadavkem na 8,3 milionů korun,“ shrnul náměstek pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník. Sběr žádostí o dotace v DT2 pokračuje do vyčerpání alokace, nejdéle však do 30. září 2022. Lze získat od 200 tisíc do 5 milionů korun.

Byty mají sloužit hlavně seniorům a lidem se zdravotním postižením, z části je pak mohou využívat třeba i samoživitelky. „Kraj bezbariérové byty, které by mohl pronajímat občanům, nevlastní. Proto jsem ráda, že můžeme aspoň přispět těm, co mají k dispozici vhodné prostory a uvědomují si, že mnoho lidí chce žít ve své domovině, jen potřebují pomoct s vhodným bydlením. Těší mě zájem ze strany měst a obcí řešit dostupné bydlení, díky jim za to. Věřím, že v příštích letech zájem ještě naroste,“ vyzdvihla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…