Hejtman Grolich: Dobro tým bude koordinovat dobrovolnickou pomoc

06.07.2023 18:05 | Tisková zpráva

Realitní makléřka, grafik, pracovnice v sociálních službách, i to jsou členové Dobro týmu, který zřídil Jihomoravský kraj.

Hejtman Grolich: Dobro tým bude koordinovat dobrovolnickou pomoc
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

V období pandemie covidu pomáhali nejen s očkováním, distribuovali nákupy a jídlo seniorům a potřebným, kteří se o sebe nedokázali postarat. Po řádění tornáda na jihovýchodě Moravy odklízeli sutiny a pomáhali s opravami domů lidem, kteří přišli o střechy nad hlavou. Když válka na Ukrajině vyhnala z domovů statisíce uprchlíků, byli jedni z prvních, kdo se zapojili do pomoci…

Dobrovolníci na jihu Moravy se dlouhodobě věnují pomoci v situacích, které přesahují běžnou míru lokálních problémů. A zkušenosti, které zde sbírají, jsou k nezaplacení. Především tornádo v červnu 2021 ukázalo na nutnost větší koordinace dobrovolníků a dobrovolnic při mimořádných událostech. Jihomoravské dobrovolnické centrum organizovalo setkání zástupců všech 15 neziskových organizací a neformálních skupin, které dobrovolníky a dobrovolnice zapojovaly. Tady si definovali problematické oblasti a navrhli možná řešení. Na dalších schůzkách se myšlenky a požadavky konkretizovaly a vznikl dokument, který bude součástí krizového plánu kraje.

Téměř přesně na den dva roky od ničivého úderu tornáda na Moravě se na brněnském náměstí Svobody představil Dobro tým. Vznikl ve spolupráci kraje s Jihomoravským dobrovolnickým centrem, neziskovými organizacemi a složkami Integrovaného záchranného systému (IZS). Třicítka speciálně vyškolených osob bude nasazována při mimořádných událostech, kde bude koordinovat dobrovolnickou pomoc.

„Prošli jsme si covidem, potkalo nás tornádo a pak válka a uprchlická vlna. Zvládli jsme to hlavně díky neuvěřitelnému množství lidí, kteří pomáhali. Proto dva roky po tornádu vzniká Dobro tým. A bude tam, kde to bude potřeba. Doufáme, že se už nic hrozného nestane. Ale kdyby přece, jsme na to připraveni,“ říká ke vzniku Dobro týmu hejtman Jan Grolich.

Reálné fungování týmu má na starost Jihomoravské dobrovolnické centrum. Ve specifickém modrém oblečení budou jednotně označení členové Dobro týmu nasazováni na místech krizových událostí, kde budou komunikovat s dobrovolníky i místními obyvateli. „Při mimořádných událostech je nutné počítat s přítomností spontánních dobrovolníků a více jak desítkou neziskových organizací a neformálních skupin vznikajících ad hoc. To představuje zvýšené nároky na koordinaci a komunikaci. Dobro tým představuje tým vyškolených osob, které budou k dispozici při krizové situaci, kdy se zapojování dobrovolníků předpokládá,“ konstatuje ředitelka Jihomoravského dobrovolnického centra Kateřina Petrášová.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

Jednou z koordinátorek Dobro týmu je i Iva Valentová. Lidem pomáhá už dvacet let. Začínala jako dobrovolnice v hospici. Za covidu nechyběla v očkovacím centru na brněnském výstavišti, po vypuknutí války na Ukrajině působila i na jihomoravském KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině). „Pokračovat jako koordinátorka v Dobro týmu mi připadá logické. Dobrovolnictví je fajn způsob, jak člověk může fungovat. Člověku to víc dává, než bere,“ uvádí Iva Valentová.

Vznik speciálního týmu dobrovolníků oceňují i představitelé profesionálních hasičů a policie. „Jsem rád, že se podařilo vytvořit organizovaný tým, který pro nás bude při řešení specifických mimořádných událostí důležitým partnerem a může rozšířit pomoc lidem v nouzi. Podotýkám, že s dobrovolnou činností máme dobré zkušenosti nejen při odstraňování následků tornáda a dalších událostí, ale s touto formou pomoci se setkáváme vlastně denně, protože na bázi dobrovolnosti pracují v Jihomoravském kraji také stovky jednotek dobrovolných hasičů,“ komentuje vznik Dobro týmu ředitel hasičského záchranného sboru kraje plk. Jiří Pelikán.

K tomuto názoru se přidává i vedení policie. „Zkušenosti z tornáda či uprchlické krize jednoznačně poukázaly na potřebu profesionálů, kteří budou koordinovat dobrovolnické aktivity ať už jednotlivců či institucí. Stanou se prodlouženou rukou nejen pro složky IZS, ale třeba také pro starosty postižených obcí,“ říká náměstek ředitele krajské ředitelství policie plk. Libor Kachlík.

Členové Dobro týmu budou úzce zapojeni do krizového řízení a budou se účastnit i společných cvičení složek IZS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu