Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj si polepší o 1,6 miliard ročně

15.03.2024 11:02 | Tisková zpráva

Na zasedání Asociace krajů České republiky byla schválena podoba nového modelu férového financování krajů, což představuje zásadní změnu v rozpočtovém určení daní.

Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj si polepší o 1,6 miliard ročně
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Tento krok otevírá dveře k novým kritériím rozdělování finančních prostředků, které nyní míří k vládnímu schvalovacímu procesu. Pokud vláda dá svůj souhlas, bude návrh následně představen Poslanecké sněmovně k definitivnímu rozhodnutí.

Hejtman Jihomoravského kraje, Jan Grolich, k těmto změnám poznamenal: "Jedná se o zlomový bod a průlomové usnesení hejtmanů. Pokud návrh projde schvalovacím procesem, Jihomoravský kraj v roce 2025 vstoupí do nové éry financování."

Kromě obecných zlepšení, které nový model financování přinese všem krajům, se předpokládá, že Jihomoravský kraj zaznamená výrazný růst svých příjmů. Konkrétně by měl v roce 2025 získat o 1,2 miliardy korun více než v loňském roce, v roce 2026 o 1,4 miliardy korun a od roku 2027 se očekává, že rozpočet kraje bude v porovnání s rokem 2023 vyšší o 1,6 miliardy korun.

Podle nového modelu by od příštího roku měl stát trvale přidat do rozpočtů krajů 4 miliardy korun, které se doposud rozdělovaly skrze Státní fond dopravní infrastruktury. Navíc se plánuje v průběhu následujících tří let navýšení celkového objemu prostředků pro kraje o další 2 miliardy korun, čímž se daňové příjmy krajů do roku 2027 zvýší o celkových 10 miliard korun.

„Peníze navíc investujeme hlavně do silnic, protože tady kvůli dlouhodobému podfinancování našeho kraje máme největší dluh," vysvětluje hejtman Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…