Hejtman Grolich: Když jde do tuhého, tak si umíme pomáhat

29.10.2021 13:57 | Tisková zpráva

Hejtman předal papeži Františkovi kříž, vyrobený z trámů kostela, zničeného tornádem.

Hejtman Grolich: Když jde do tuhého, tak si umíme pomáhat
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Jedním ze symbolů zkázy byl kostel v Moravské Nové Vsi. Stál uprostřed rozvalin bez střechy. Stromy kolem bez listů. V centru obce, změněné živlem k nepoznání, se rozkládaly stany humanitárních organizací. Pocity zoufalství, které se vznášely nad příběhy zasažených místních, se tam pomocníci z různých koutů země snažili rozptýlit obrovskou vlnou dobra.

I přes všudypřítomné hromady suti vzhlížela řada obyvatel právě ke kostelu, kde hledala útěchu. Z jeho pozůstalých střešních trámů vznikly hmatatelné vzpomínky – asi dvaceticentimetrové dřevěné kříže.

Jeden z nich předal 27. října 2021 jihomoravský hejtman Jan Grolich papeži Františkovi při generální audienci ve Vatikánu. Dalších pět křížů papež požehnal. Po návratu je hejtman předá obcím poničeným tornádem. „Kříže vyřezaných z trámu kostela v Moravské Nové Vsi zhmotňují naději, že zkázou to nekončí. Obrovská materiální pomoc, sbírky, solidarita a zapojení dobrovolníků z celé země nám ukázalo, že když jde do tuhého, tak si umíme pomáhat,“ prohlásil hejtman Jan Grolich.

Tornádo o rychlosti až 300 kilometrů za hodinu a bouře s kroupami zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek 24. června 2021. Živel poškodil 1200 domů, zhruba 200 z nich muselo k zemi. O život přišlo šest lidí. Odhadované náklady na obnovu majetku sahají k sedmi miliardám korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…