Hejtman Grolich: Ocenění pro mistry tradiční rukodělné výroby

05.05.2022 9:02 | Tisková zpráva

Výrobce modrotisku, sedlář a mistryně v oboru výroby a údržby krojů - krajská rada dnes (4. května 2022) rozhodla o trojici držitelů letošního titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje.

Hejtman Grolich: Ocenění pro mistry tradiční rukodělné výroby
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje za rok 2022 dnes radní udělili Jiřímu Danzingerovi ml. (Olešnice na Moravě) v oboru potisk látek - modrotisk, Jaroslavu Navrátilovi (Švábenice) v oboru sedlářství a výroby koňských postrojů a Renatě Potěšilové (Lipov) v oboru vrapení ženských fěrtochů, výroby a údržby krojových součástí.

„Soutěž pořádáme proto, aby tyhle dovednosti nezanikly, protože bychom ztratili kus naší identity. Je to pouto mezi námi a našimi předky. Díky všem, kteří se tomu věnují a předávají ho dalším generacím,“ říká hejtman Jan Grolich. Titul kraj zřídil v roce 2012 a od tohoto roku ho každoročně uděluje vybraným rukodělným výrobcům. Dosud ty bylo oceněno na třicet mistrů svého řemesla.  „Chceme udělením tohoto titulu poděkovat těm, kdo se těmto rukodělným oborům věnují. Zároveň jde o to motivovat a zaujmout mladší generaci, která by převzala pomyslnou štafetu,“ vysvětluje význam každoročního vyhlašování náměstek hejtmana pro kulturu František Lukl. 

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje je určen osobám, které ovládají dovednosti tradiční rukodělné výroby, předávají tyto dovednosti příštím generacím a prezentují je na veřejnosti. Titul se uděluje pouze v rukodělných řemeslných oborech, kterým hrozí zánik, nebo jsou alespoň zásadním způsobem ohroženy. Nositel titulu může být nominován na ocenění Nositel tradice lidových řemesel udělované Ministerstvem kultury ČR.

Dnes vybraní mistři by ocenění měli převzít v rámci Národopisného festivalu kyjovského Dolňácka Milotice, jehož 34. ročník se uskuteční začátkem srpna.

Podrobnosti o předchozích oceněných ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…