Hejtman Grolich: Potřebujeme, aby ty výzvy byly otevřené déle

07.02.2022 19:58

Premiér navštívil obce postižené tornádem. S představiteli kraje a starosty jednal o prodloužení dotačních programů i o opravách chodníků

Hejtman Grolich: Potřebujeme, aby ty výzvy byly otevřené déle
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Prodloužení dotačních programů na pomoc tornádem poškozeným obcím nebo problém s opravami chodníků, na které měl vliv pohyb těžké techniky po oblasti – to byla dvě zásadní témata, která se řešila při dnešní návštěvě (7. února 2022) předsedy vlády Petra Fialy na jihovýchodě Moravy. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Obce zasažené v loňském roce ničivým tornádem navštívil premiér spolu s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou, ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem a ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. V Mikulčicích se členy vlády a zástupci obcí jednali představitelé Jihomoravského kraje – hejtman Jan Grolich spolu se svými náměstky Lukášem Dubcem a Janem Zámečníkem.

Premiér Petr Fiala poděkoval lidem z integrovaného záchranného systému, dobrovolníkům a všem, kdo v poničených oblastech pomáhali a dosud ještě pomáhají. „Je zřejmé, že se tady odvedlo strašně velké množství práce, ale strašnou spoustu je ještě potřeba udělat. Něco je jasné už teď. Některé ty dotační programy - především ten, který se týká obnovy obecního a krajského majetku - by měly být prodlouženy. Připravuje se i program, který by pomohl podnikatelům, kteří se do těch předcházejících dotačních programů nevešli,“ konstatoval po návštěvě poškozených obcí předseda vlády Petr Fiala.   

Hejtman Jan Grolich ocenil návštěvu předsedy vlády a ministrů, se kterými kraj a obce v této věci jednaly a jednají. Souhlasil s nutností změn ve fungování uvedených dotačních programů. „Nepotřebujeme řešit větší alokaci těchto programů, potřebujeme, aby ty výzvy byly otevřené déle. A aby do nich byly připuštěny i sekundární škody, jako jsou právě ony poničené chodníky. Ty v těchto obcích nepoškodilo tornádo, ale tolik nutné záchranné a likvidační práce prováděné těžkou technikou,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

V Hruškách si premiér Petr Fiala prohlédl opravovanou základní školu, v Hodoníně tornádem postižené sídliště Bažantnice, navštívil také Moravskou Novou Ves i Lužice. Program v Mikulčicích patřil jednání s představiteli postižených obcí a besedě s občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce