Hejtman Grolich: Záchranáři získali odpovídající pracovní podmínky pro případný zásah

04.01.2024 21:03 | Tisková zpráva

Mikulovští hasiči mají nové sousedy. Od prosince začala v jejich bezprostřední blízkosti fungovat výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Náklady na výstavbu vyšly na 84,2 milionu korun, vybavení interiéru stálo 2,8 milionu korun.

Hejtman Grolich: Záchranáři získali odpovídající pracovní podmínky pro případný zásah
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Ve čtvrtek 4. ledna 2024 výjezdové stanoviště slavnostně otevřel hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich společně s dalšími představiteli kraje a ředitelkou ZZS JMK Hanou Albrechtovou. „Záchranáři získali odpovídající pracovní podmínky pro případný zásah. Původní, nevyhovující základnu nahradila nová na strategickém místě. Usnadní to koordinaci obou složek integrovaného záchranného systému,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Jsem rád, že pokračujeme v modernizaci výjezdových základen zdravotnické záchranné služby. Loni jsme otevřeli zcela nové základny v Boskovicích, Slavkově a Bučovicích. Letos nás čeká ještě slavnostní otevření záchranářských základen v Kyjově a Veselí nad Moravou,“ zmínil radní pro zdravotnictví Karel Podzimek.

Moderní budova i její poloha přinesly jednoznačné zkvalitnění podmínek pro práci záchranářů.

„Výhodou je především to, že už nejsme v pronájmu, také výjezd na hlavní cestu bude rychlý a přímý. Určitě jsme rádi za velkorysé prostory, které nám chyběly, větší garáž pro sanitky, dostatek skladových prostor, lepší hygienické zázemí či možnost parkování pro zaměstnance. Děkuji našemu zřizovateli, dodavateli i všem svým kolegům, kteří se na budování základny i následném vybavení jednotlivých místností podíleli. Jak už výše zaznělo, čtyři nová stanoviště v rámci projektu obnovy základen jsme již uvedli do provozu. Ještě nám zbývají dvě, ale to neznamená, že pak už budovat nebudeme. Máme další plány,“ vysvětlila ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Mikulovskou výjezdovou základnu pro zdravotnickou záchrannou službu stejně jako ostatní nově vybudované nechal kraj postavit v plusovém energetickém standardu s využitím dvou fotovoltaických elektráren, z nichž první svým výkonem zásobuje běžný provoz základny a druhá pohání tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů, které efektivně vyrábí teplo k vytápění a teplou vodu pro potřeby výjezdové základny. Tento systém má i reverzní funkci se schopností budovu výjezdové stanice v létě chladit.

„Modernizace výjezdových stanovišť je praktická nejen v tom, že stavíme základny univerzálně stejné svým vnitřním rozmístěním, ale jsou to hlavně nízkoenergetické budovy. Počítáme s ušetřením na energiích okolo 80 %. U nových zprovozněných základen se nám již úspory objevují ve vyúčtování,“ doplnil radní pro investice Vladimír Šmerda.

V objektu jsou v přízemí umístěny dvě stání sanitních vozidel, dezinfekční box, sklady zdravotnického materiálu, prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu. V podlaží se nachází pobytové prostory posádek se šatnami a hygienickým zázemím. Hlavní budovu doplňují zpevněné plochy s parkovacími stáními pro osobní automobily a přístřešky pro náhradní zdroj, úschovnu motocyklů, sanitky a tříděný odpad v kontejnerech.

„Náklady na stavbu jsou pokryté z úvěru Evropské investiční banky. Potěšující je i skutečnost, že očekáváme dotaci z fondu EU ve výši 43,78 milionu korun, a to nám pokryje polovinu nákladů,“ uvedl náměstek hejtmana pro místní rozvoj Jan Zámečník.

Hlavním dodavatelem stavby je brněnská společnost ESOX, spol. s r.o. Projektantem je firma Prost Hodonín.

Projekt „Výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje p. o. v Mikulově“ je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL