Hejtman Kuba: Krajský Program obnovy venkova svou funkci plní

20.07.2021 9:21

Z malých peněz velká díla. Svatá Maří si ze soutěže „Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje“ odnáší výhru a 150 000 korun. Bodovaly i Stádlec a Žďár.

Hejtman Kuba: Krajský Program obnovy venkova svou funkci plní
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Obec Svatá Maří na Prachaticku představila v soutěži „Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje“ nejúspěšnější projekt – vybudovala místo pasivního odpočinku na své návsi. Odnáší si za něj prvenství a hlavní výhru, tedy 150 000 korun. Bodoval i městys Stádlec na Táborsku s památníkem obětem holocaustu a Žďár na Písecku, který v Nové Vsi opravil budovu hasičské zbrojnice.

Soutěž „Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje“ nahradila v tomto roce Vesnici roku, kterou se vyhlašovatelé rozhodli kvůli přetrvávajícímu výskytu koronaviru na území České republiky v letošním roce nevyhlásit. Zúčastnit se mohly obce do 2 000 obyvatel, které v období 2016–2020 získaly dotaci z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje (POV), do kterého kraj každoročně vyčleňuje ze svého rozpočtu cca 100 milionů korun. Cílem soutěže je ukázat, jak byly tyto finanční prostředky využity.

„Je opravdu pěkné vidět, co všechno bylo s pomocí POV vybudováno. Jihočeský venkov má obrovský význam a ačkoli se jedná o malé obce, které ve svých rozpočtech nemají peněz nazbyt, tak je důležité, aby existovaly programy, ze kterých mohou čerpat a zvelebovat svá území. Krajský Program obnovy venkova takový je a svou funkci plní. Ocenění patří všem 57 obcím, které se do soutěže přihlásily a já jim za to děkuji,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

„Naše hodnotící komise neměla jednoduchý úkol. Hodnotili jsme celkem 155 projektů a každý měl nejen svou váhu, ale také přidanou hodnotu, která spočívá v zapojení občanů a v jejich dobrovolné práci. Z malých peněz tak vznikla velká díla,“ řekl náměstek hejtmana pro krajské dotace a POV Pavel Hroch a dodal: „Jako starosta si umím představit kolik úsilí a práce stojí za každou stavbou nebo rekonstrukcí. Chci před všemi starosty smeknout a poděkovat jim za péči, kterou své obci a tím i našemu jihočeskému venkovu věnují.“

Prvenství a s ním spojený finanční dar 150 000 Kč putuje do obce Svatá Maří na Prachaticku, která na místě zchátralého bývalého hostince vybudovala místo pro pasivní odpočinek místních i turistů. Obec ještě navíc investovala do rekonstrukce sklepních prostor, které se pod původní budovou hostince zachovaly. Altán se velmi rychle stal pro zdejší občany místem častého setkávání a posezení. Ve sklepě můžete navíc o vánočních svátcích vidět betlém.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Druhé místo a 100 000 Kč získal městys Stádlec na Táborsku za vybudování 240 cm vysokého pomníku obětem holocaustu. Připomíná stádlecké občany židovské původu, kteří byli deportování do koncentračních táborů Terezín a Osvětim, kde, až na jednu výjimku, všichni zahynuli.

50 000 Kč a třetí místo si ze soutěže odnáší obec Žďár na Písecku, která v roce 2019 opravila hasičskou zbrojnici v Nové Vsi. Ta byla ve velmi špatném stavu. Žďárští vyměnili střešní krytinu, osadili nové vrata, uvnitř i zvenku udělali nové omítky. Uprostřed malebné návsi tak nyní mají krásně opravenou zbrojnici, která slouží místním dobrovolným hasičům jako sklad drobné požární techniky.

Za zmínku stojí i další dva projekty, které se na pomyslnou bednu nedostaly. V pořadí 4. místo získal Vidov na Českobudějovicku za vybudování nového chodníku kolem hlavní silnice, která obcí vede. Borová Lada na Prachaticku opravila Kapli sv. Anny a křížovou cestu. Za tento projekt skončila na 5. místě.

Soutěž „Pět let s Programem obnovy venkova Jihočeského kraje“ organizoval Spolek pro obnovu venkova Jihočeského kraje. Kraj daroval spolku finanční dar ve výši 300 000 Kč, který byl použit pro tři oceněné jako finanční dary. Dále za plné finanční podpory od Jihočeského kraje zpracuje Spolek pro obnovu venkova publikaci s 25 nejlepšími projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…