Hejtman Kulhánek: Můžeme se inspirovat zdravotnickým centrem v rakouském Gmündu

07.07.2023 20:07 | Tisková zpráva

Na krajském úřadu se uskutečnilo jednání o možnostech využívání přeshraničních zdravotnických služeb v německém Selbu.

Hejtman Kulhánek: Můžeme se inspirovat zdravotnickým centrem v rakouském Gmündu
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Zúčastnili se ho hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, starosta města Aš Vítězslav Kokoř, konzulka České republiky v Mnichově Ivana Červenková, zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a regionálního sdružení měst a obcí Euregio Egrensis, ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März a v neposlední řadě také vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Alena Šalátová.

„Požadavek na vytvoření přeshraniční zdravotnické spolupráce se sousedním Bavorskem vznesl starosta města Aš. Podle něj není problémem vzdálenost do nejbližší nemocnice, která se nachází v Chebu, ale dostupnost zejména ambulantních specialistů. Na jejich ošetření se čeká neúměrně dlouhou dobu vzhledem ke zdravotním potížím pacientů. Na samém počátku jednání je pro nás velkou výhodou, že se můžeme inspirovat zdravotnickým centrem Healthcross v rakouském Gmündu, které slouží také obyvatelům příhraničních obcí na jihu Čech,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25767 lidí

Jedním z hlavních témat jednání bylo financování poskytované péče zvláště s ohledem na rozdílné úhrady v České republice a Německu. Pokud by totiž český občan využil zdravotnické zařízení v Selbu, bude mu účtována částka dle německého ceníku, nikoliv podle českého. Cenový rozdíl by byl následně proplácen bavorskou vládou, podobně jako to funguje v případě Gmündu.

Dále se přítomní zabývali problematikou jazykové bariéry nejen při samotném vyšetření, ale i v souvislosti s lékařskými zprávami. Současně byla diskutována opatření, aby nedocházelo k odlivu českého zdravotnického personálu do Německa.

Následovat bude vytvoření komplexní studie a analýz, které se mimo jiné soustředí na to, kolik potencionálních pacientů by mohlo zdravotnické středisko v Selbu navštívit a o jaké zdravotnické obory by měli především zájem. K dalšímu posunu v realizaci je rovněž nezbytně nutné zjistit, zda by německá vláda byla ochota podílet se prostřednictvím speciálního fondu na financování poskytované péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…