Hejtman Netolický: Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci mimořádně závažná

13.08.2016 19:30

Bývalá Schindlerova továrna, pozdější Vitka v Brněnci, by se v budoucnu mohla stát památníkem obětem holokaustu. Alespoň takový je plán Nadačního fondu Šoa a Oskara Schindlera, který jej ve čtvrtek představil na tiskové konferenci za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Právě Pardubický kraj v minulosti za přispění Státního fondu životního prostředí nechal odstranit povrchové odpady a nyní se připravuje na kompletní sanaci areálu.

Hejtman Netolický: Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci mimořádně závažná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci navíc mimořádně závažná a díky problémům bývalého vedení nemá obec dostatečné finanční prostředky na odstranění stávajícího brownfieldu. Proto jsme koncem minulého roku odstranili povrchové nebezpečné odpady a v současné době připravujeme analýzu rizik a následnou sanaci areálu ležícího v blízkosti vodního zdroje pro město Brno. Samotnou sanaci bychom mohli zahájit kolem roku 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem rád, že v nadačním fondu nacházíme jasného partnera na řešení budoucnosti areálu. Oskar Schindler může být vnímán jako kontroverzní postava, ale i přesto je od roku 2007 zařazen mezi významné osobnosti našeho kraje. Celý památník se může stát unikátní připomínkou doby nesvobody, jelikož i temnou minulost si musíme neustále připomínat,“ dodal hejtman Martin Netolický za přítomnosti předsedy správní rady fondu Jaroslava Nováka, bývalého ředitele společnosti Vitka Brněnec Františka Olberta, starosty obce Radoslava Kašpara a dalších hostů.

Oskar Schindler zaměstnával ve svém podniku za druhé světové války židovské pracovníky převezené z Polska, čímž zachránil před jistou smrtí více než 1000 lidí. Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka, která se v roce 2004 dostala do insolvence. Areál koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. Ta v roce 2011 skončila v konkurzu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě společnost Česká pozemková z Liberce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.